Bahan A
½ cawan beras
10 cawan air
4 keping tiram kering, potong dua, rendam & bersihkan
50 gm sotong kering, dihiris halus
75 gm hirisan nipis ikan
75 gm udang tanpa kulit
½ cawan isi ketam masak
1 pokok daun bawang, dihiris halus
1 pokok daun ketumbar, dihiris halus
75 gm udang tanpa kulit
2 camca teh minyak masak
2 cm halia muda, dimayang
2 camca teh Kicap Cair
1 camca teh minyak bijan, garam & lada sulah secukup rasa
2 Kiub Pati Ikan Bilis (Tidak Ditambah MSG)½ cawan isi ketam masak
1 pokok daun bawang, dihiris halus
1 pokok daun ketumbar, dihiris halus
Cara-caranya
- Masak bahan A hingga mendidih; kecilkan api dan renih selama 30-40 minit atau hingga menjadi konsistensi bubur. Sementara itu campur bahan B dan gaul rata.
- Masukkan ke dalam bubur nasi bersama pati ikan dan kacau hingga masak. Masukkan isi ketam dan ketepikan dari api.
- Hias dengan daun bawang dan ketumbar.
5 ulasan:
kenot eat seafud! -_-
Too bad for you, girl!
nk tryla time duk kt umah sewa nti..kt umah mak marah..hahha
sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
wahhh mcm best nih...hikkk
Catat Ulasan