Sabtu, 3 November 2012

Pavlova

Bahan-bahan untuk kek 


4 biji putih telur
1 cawan gula kastor (itupun dh manis gler)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanilla


Bahan-bahan untuk topping

1/2 cawan whipping cream @ spray whipping cream (klu nk cepat)
Strawberi
Kiwi

http://hiddyasri.blogspot.com

Cara-cara Membuat kek:-
  • Pukul putih telur sehingga kembang menggunakan mixer.
  • Masukkan gula dan pukul adunan sehingga kembang dan pekat. 
  • Setelah itu, masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanilla ke dalam adunan. Pukul lagi sehingga adunan rata. Untuk proses ini, anda juga boleh memukul adunan menggunakan spatula.
  • Letakkan adunan di dalam loyang tanpa sapuan mentega @ alaskan loyang anda dengan baking paper.
  • Bakar adunan pada suhu 140C selama 1 hingga 1 jam 15 minit. Kek yang telah dimasak akan kelihatan garing.
Cara-cara Membuat Topping:-
  • Pukul whipping cream sehingga kembang menggunakan mixer. 
  • Letakkan topping di atas kek. Anda boleh menggantikan whipping cream dengan spray whipping cream (topping ice blended). Lebih mudah.
  • Hiaskan dengan strawberi dan kiwi.

http://hiddyasri.blogspot.com

Tiada ulasan:

Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group