1 biji bawang besar dihiris separuh bulat
5 ulas bawang putih dicincang halus atau diblender
Daging secukupnya
Lala secukupnya
2 sudu besar Kimchi - dicincang sederhana besar
Cendawan Shiitake
1 biji cili besar hijau - dihiris
1 paket Tofu lembut
Daun bawang - dihiris
3 cawan air
Kiub atau stok ikan bilis
3 sudu serbuk cili
Garam
Lada hitam
Lala secukupnya
2 sudu besar Kimchi - dicincang sederhana besar
Cendawan Shiitake
1 biji cili besar hijau - dihiris
1 paket Tofu lembut
Daun bawang - dihiris
3 cawan air
Kiub atau stok ikan bilis
3 sudu serbuk cili
Garam
Lada hitam
Cara-cara Membuat:-
- Rendamkan lala ke dalam air. Letakkan secubit garam. Biarkan selama 10 minit.
- Panaskan hot pot, masukkan sedikit minyak dan goreng daging hingga keperangan.
- Masukkan Kimchi, bawang besar, bawang putih dan cendawan Shiitake. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan serbuk cili dan kacau sehingga warnanya sebati dengan bahan-bahan lain.
- Masukkan air dan stok ikan bilis.
- Setelah mendidih, masukkan tofu lembut, lala, daun bawang dan cili hijau. Kacau lagi.
- Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
- Akhir sekali, pecahkan telur dan masukkan. Biarkan mendidih sehingga 2 minit. Kecilkan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan