Jumaat, 20 Mac 2015

HTT267 - BUSINESS ETIQUETTE AND COMMUNICATION SKILLS

BANQUET

INTRODUCTION

The catering profession as we know in the twenty-first century has a long and intriguing history, the beginnings of which are found in the ancient civilizations. The Egyptian nobility filled their tombs with foodstuffs and cookware to supply them in the next world, simultaneously covering the walls with murals designed to record food preparation styles and table settings.

From the records and art of the Greeks and Romans come depictions of banqueting scenes filled with food presentations, table customs, decorative arts, and recipes detailing a range of foodstuffs startling in its variety.

Recently, food and beverage segment represent a huge and vital part of the hospitality and tourism industry. Along with lodging, banquets play important role in contributing revenue. Food and beverage sales such as banquets become an important source of revenue and contribute almost equally to room hotel revenues as room sales.

As the business grows rapidly, many details go into managing banquet. Service, therefore, can comprise anything from grand function and conference to the booking of a folk-dance group that will entertain guests. In this assignment, all information regarding banquet will be discussed further:

  • What is Banquet?
  • How many types of banquet are there? What are the terms/names for each type of the banquet?
  • Define each term/name for each type of banquet.
  • Explain in detail all types of banquet available.
  • Advantages and disadvantages of the types of banquet available.
  • Example/Sample of each types of banquet. 
A function or banquet is an organized event in the broadest sense, at which all guests eat the same meal at the same time. A banquet is also defined as a food and beverage service at a specific time and place, to a given number of people, to an agreed menu and price. Common types of functions include private family functions; business or corporate functions; and community, group, and association functions.

Banqueting is a business of selling space to hold functions. Banquets require large halls with attached kitchens to provide quantity foods and a banquet brigade who are skilled in the art of handling large group of people. Banquets halls are found in medium to large hotels, where banquets business is part of an overall revenue strategy.
The term banquet service applies to the service of large groups – all of whom should be served at the same time. This involves serving in a similar way to table service with the waiting staff watching for the head waiter to give the go-ahead to proceed with the service or clearing of each course. Banquets service is usually offered in hotels, resorts, country clubs, casinos, and restaurants.

In hotels, banquets are typically offered in a separate (function) room rather than in an a la carte dining room but restaurants do not typically have separate banquet facilities (although some do). Instead, they may specify an area of an a la carte dining room or, perhaps, have a separate small room to use for groups ordering from an a la carte menu or attending a sponsored banquet event. Generally, the banquet services are of two types- sit-down and buffet with formal, semi-formal and informal styles of service.

In formal styles, all degrees of formalities and protocols are maintained and therefore elaborate arrangements are required to be made. This should be strictly followed during the function. The service requires more planning, detailed preparation, and elaborate tableware than any of the other styles. Ensuring every detail set out is essential to make the atmosphere as formal, spic and span and welcoming as possible. Starting from the d├ęcor to furniture selection, its arrangement in the space, uniforms of servers, order of meals served, presentation of both meals and staff in a well communicated yet silent atmosphere. 







Semi-formal style is slightly different when a part of the function is formal whereas the rest can be informal in its own sense. The function is conducted on formal lines followed by a get together dinner or lunch which is informal. This style is used more often than formal. The preparation and service of this style are not as elaborate as the formal style and require less time, facilities and personnel. The individual place settings are almost similar to those used for the informal style. Few centre items are used other than salt and pepper shakers, sugar bowls, and creamers. The method of serving meal items are distinguishes semi-formal from informal styles.

As for informal style of service, there is no set plan of seating to be followed. Apart from this, no formality is expected from the guest side in terms of maintaining the protocols. The style is set in a more casual environment, in a room or hall with fixed counters where guests choose what they want and help themselves partly or wholly, or they may be served by a waiter on table arrangements. Every arrangement provides on aura informality, a little personal touch, and an assurance of freshly prepared quality food. The functions normally include entertainment.   

Rabu, 18 Mac 2015

Muhibah Walk 2015: Faces Without Races



Aku dapat tau mengenai Muhibah Walk ni mmg very last minute aitu 2 hari sebelum berlangsungnya event. Dapat tahu je, terus kelam kabut register. Itupun dapat tahu dari husband aku yang dapat direct invitation dari pihak penganjur. Tak masuk rugi pula sbb bayaran hanya RM10 dan dapat baju pula tu. 


http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

Selain dari dikenakan bayaran tadi, peserta digalakkan membawa air mineral untuk menderma dan simbolik kepada mangsa banjir di pantai timur. Peserta2 juga digalakkan untuk membawa apa saja barang2 terpakai, makanan dan lain2 untuk disumbangkan kepada mangsa2 tersebut.
http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

Pada aku, event ni macam tak dapat sambutanpun yea gak. Maksud aku, untuk acara walk tu. Bayangkan, pukul 4.30pm aku sampai, khemah pendaftaran dan khemah untuk menderma kosong jek. Tapi, aku tak sure plak dengan concert yang berlangsung malam tu. Tgk gmbr Official Facebook Muhibah Walk, macam havoc je.

http://hiddyasri.blogspot.com
Credit to Official FB Muhibah Walk
http://hiddyasri.blogspot.com


Amacam, lawa tak baju tu? Rasa selesa sangat. Masa ni aku sedang tunggu acara dimulakan. Sempoikan? Pakai suar jeans and selipar. Ramai yang semangat pakai seluar and kasut sukan. Hmmm..kata walk, pastilah ada yang berjalan lenggang kangkung. Tak perlu sports gear kot. Tak pe, kita tgk lenggang kangkung ke tak kejap agik. Hahahaha..

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

Hahaha..aritu masa join Batik Fun Walk dapat peluang bergambar dengan Abang KJ, kali ni dapat peluang plak bergambar dengan Kak Marina plak. Kehkehkeh. Masa bergambar dengan diapn senang. Mula2 memang berebut2, Entah kenapa time aku, x de org berebut2. Sejak bergiat dlm aktiviti kesihatan ni, suka benar plak aku bergambar dgn selebriti. Ok, poyo. Hahahha

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

Masa ber'wefie' ni, aku mcm nmpk cameraman tgh focus kt kami dari belah kanan aku. Tapi tak pasti btol ke atau syok sendiri.. sbb dia dok main lense jauh gila dari kami kot. Kihkihkih. Aku siap pesan dgn KAKA agik, cer abg hold hp tu lama2, rasanya cameraman tu tgh amik gmbr kita ber'wefie' la. To our own surprise, bila buka Official FB Muhibah Walk, aku ternmpk :

http://hiddyasri.blogspot.com

Tunggu punya tunggu, 5.00pm pn menjelmalah. Tgk kt langit mmg dh gelap giler menunggu awan memuntahkan ujan. Dalam hati, tak kot, tak kot. Pastu, mmg sah ujan turun tak bagi signal lagi. Semua bertempiaran lagi bawah khemah peniaga. Masa ni terasa ke muhibahhannya. Berkenalan sesama sdr. Sgt syok, menambah kenalan. Ada yg dh pernah join event ni 2,3 kali.

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

Oh, yea..yang bagusnya event ni, ada gak gerai utk snack free. Aku kira bertuah gak la dapat berteduh bwh khemah utk snack free ni. Org yg berteduh kt khemah lain dpt nengok je. Hahahaha. Contohnya mcm cotton candy tu. Teringat aku masa zaman kanak2. Of course, akupn berebut2 dengan kanak2 nak dapatkan cotton candy ni. Ujan2 ni mmg layan makan. Bende free, rembat je la.

http://hiddyasri.blogspot.com


Dah puas makan cotton candy, kita layan pop corn free plak. Ujan plak tak berhenti2. Siap lebat lagi. Memang sedap menyumbat pop corn. Oh, masa ni khemah tak banjir lagi. Semua org relax lagi tak lipat suar ke atas. 2 org urusetia event ada gak berlari2 dalam ujan untuk bagi semangat kat peserta meneruskan acara. Tapi semua mcm relax je.

http://hiddyasri.blogspot.com
Credit to Official FB Muhibah Walk
Disebabkan hujan makin lebat da tidak menunjukkan tanda2 akan berakhir, kol 5.30 ptg, semua urusetia yang terlibat di sebalik tabir turun padang dalam kebasahan mengajak semua berkumpul di pentas untuk menjayakan program ni. Seriously, aku tak keluar. Aku antara org yg duduk bawah khemah tu (khemah aku yg first kiri sekali). Baru baik demam, x mau amik risiko.

Setelah nyanyian lagu kebangsaan dan akur janji, mereka memulakan perjalanan dalam kebasahan. Kitaorg yg berteduh bawah khemah ni dah mula tak selesa disebabkan padang banjir. Semua dok lipat2 suar. Yang pakai kasut sports mmg habislah. Nasib pakai selipar. Ada gak yang berteduh bawah khemah beransur2 join walk tu and tak kurang yang beransur pulang.

Lastly, husband aku ajak balik. Sbb ujan mmg lebat and tak nampak tanda2 nak berhenti. Seriously, aku kagum dgn semangat org Malaysia ni especially yang meredah ujan tu tadi. Hopefully, akan ada lagi event mcm ni next year. Klu bole, biar strategik sketla. Bukan musim ujan.

Jumaat, 6 Mac 2015

Rumah Tumpangan Dan Kedai Kopi Yong Suan

Pernah dengar nama kedai tu? Klu sebut Nasi Ganja Yong Suan, mesti pernah dengarkan? Teringin nak makan situ tapi ramai giler. Hanya bungkus ajer. Aritu order:-




http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

Nasi Ganja (ayam goreng, kuah kari, sambal, timun) - RM





You can find it @
Rumah Tumpangan Dan Kedai Kopi Yong Suan
2, Jalan Yang Kalsom
30250 Perak

Nyum.nyum.. Tryla

Khamis, 5 Mac 2015

Rolled Oats Pancake

Bahan-bahan 

1 kotak susu HL 
2 biji putih telur 
1 cawan rolled oats
1 sudu kecil gula
Secubit garam


http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com



Cara-cara Membuat:-
  • Kisar kesemua bahan.
  • Masak di atas non-sticky pan.
  • Balikkan penkek supaya ia masak rata.
  • Setelah masak, angkat penkek dan hiaskan secara bertingkat.
  • Boleh dimakan begitu sahaja atau dihidang bersama anggur / strawberi / blueberry/ pisang / Greek Youghurt / mentega kacang / coklat hitam.
Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group