Isnin, 24 Februari 2014

Kos Menukar Clutch Plate Proton Saga BLM

Yea. Mcm tak percaya. Hari ini kita bercerita tentang kos untuk membaiki kereta yg ada masalah dengan clutch plate. Sebulan dua ni mmg aku and hubby dh rasa sudah sampai masanya untuk tukar clutch plate. Disebabkan tanda2nya x obvious agi, kami pakailah juga sampai husband aku kata dia akan ke Kuantan Khamis ni.

Antara tanda2 clutch plate perlu ditukar:
1. rasa keta susah nk gerak bila lepas clutch
2. keta meraung bila bergerak
3. dh lepas service 50,000km

Tup2 ari Sabtu ari tu adik aku ada pakai keta. Dia kata keras gler clutch plate mcm besi karat. Aku ni mcm x sedap ati sbb ari Jumaat tu aku ada drive gak. Lain ketat clutch tu. Takut makin ketat lagi. Keta tu pun dh ada bunyi screet. Bising plak rasanya.

Risau betul aku. Kebetulan hari ni dia off, aku suggest dia pergi workshop tukar clutch plate dgn service skali. Rasanya dh lama tak servis. Last servis adalah sekali selepas warranty keta dh abis. Huh! Teruk betulkan?

Hasil survey husband, anggaran nk tukar dlm RM500. Yea, aku seorg yg sgt cerewet dan agak berhati2. Jadi, semlm habis aku google psl nk tukar clutch plate ni. Anggaran harga yang aku jumpa adalah bermula dari RM300++ hingga RM1000. Gulp! Apa kes rangenya berbeza.

Aku survey dgn kawan aku plak. Katanya, lebih baik beli brg sdr and upah diorg pasang. Anggaran brg dlm RM100. Hmmm..bole la save klu btol harga mcm tu. Upah pasang plak? Hmmm...kawan x dpt nk anggarkan. Survey byk2 kedai katanya.

Ari ni, pagi2 aku dh pesan husband pgi survey clutch plate dekat area Pasar Pudu. Aku keje. Klu x keje, mmg aku ikut and sesi tawar menawar mmg jadi rancaklah. Dia survey2, brg RM300 lebih. Betul ke idok Wallah hualam sbb husband aku ni jenis x reti survey dari sebuah kedai ke sebuah kedai.

Survey2 brg, pastu dia jumpa clutch plate dgn harga RM250 aje. Tanya kwn aku lagi satu, pg kedai sparepart beli clutchplate complete dgn bearing dlm 1 box hrga dia dlm 220-230. Ok la. Mls aku nk paksa2 dia survey, aku srh dia beli je la.

Pastu dia survey plak upah memasangnya. RM180 ke atas. Aku survey dgn kawan lagi. Katanya, upah dia dlm RM80-100. Survey2 smpi ke Serdang. Aku pn malas nk push husband aku sgt sbb penat dia nanti. Tapi klu aku ada, mmg lunyai dia ikut aku survey brg. Kihkihkih

Akhirnya jumpa satu kedai yg nk amik upah RM150 aje. Aku kata ok aje. So, dia proceed. Pung pang pung pang aku kuar duit RM400 utk clutch plate. Aku srh dia service gak keta tu. Ptg sket dia kol kata itu ini rosak (dia klu ke bengkel mmg mcm tu, cepat terpengaruh) and dia fix skali bende2 lain rosak tu. Kosnya RM700 semuanya. Aku dh terbeliak mata.

Rupa2nya, pandai dah dia tawar menawar. Close deal dpt RM565. Tgk, org berniaga. Tukar clutch plate, bearing, service keta dll.. Haaa..selamat..Pandai sungguh nk kaut untung. Tak ke beza RM565 dgn RM700 tu? Ayooo..

Bila fikir2 blk, biarlah dia buat. Keselamatan dia aku utamakan. Ya, Allah sentiasa ada tapi sbg manusia kita kene berusaha menjaga diri sebaik mungkin, bukan?


http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

Jumaat, 14 Februari 2014

Buasir? Ada Penyelesaiannya..

Aku pernah ceritakan, yang aku pernah menghadapi masalah sembelit pada entry yang lalu. And sampai satu tahap, menjadi buasir. Alhamdulillah sudah pulih sepenuhnya. Thn lepas, aku ingat buasir ni dtg menyerang lagi, bila pgi buat pemeriksaan doctor, dia hairan kerana aku memang tidak mempunyai masalah tersebut. Walhal dlm rekod pemeriksaan terdahulu, aku mmg disahkan menghidap buasir.

Sebenarnya, selain menjaga makan, minum dan mengikut regim perubatan yang diberikan doctor, aku juga mencari alternative lain untuk pulih. So, entry kali ini..aku sharekan amalan yang aku lakukan sehingga doctor sendiri mengesahkan aku tiada masalah buasir. Antaranya ialah:  
www.mudah.my
Ubat Gigi Cenkudu
Produk ni recommended by husband's friends. Dia mengalami masalah buasir yg serius sehingga doctor menetapkan tarikh pembedahan membuang buasir. Cuba untuk mengelakkan pembedahan, dia terjumpa produk ini di pasaran. Setelah menggunakannya, buasir tersebut mengecut menyebabkan doctor membatalkan operasi pembedahan. Dia juga turut menyarankan produk ini kpd seorang lagi kwn suami yg turut mengalami masalah yang s ama. Aku turut mencuba. Memang betul, masalah buasir hilang.

Jiruskan dengan air panas
Aku juga rajin cebok (jirus) air panas kt bahagian d***r setiap hari. Selalunya pada waktu mandi pagi and malam sebelum apply ubat cengkudu tu. Air tu janganlah panas sangat atau suam sangat. Ikut ketahanan badan masing2 la. Mak aku juga pesan, letak sedikit garam pada air panas tu. Tapi, klu korg rasa letak garam buat buasir tersebut pedih, better x perlu letak garam.

2 amalan ni memang aku x miss buat. Aku juga ada mention tadi mengenai penjagaan makan & minum. Itu korg boleh refer tips mengatasi masalah sembelit pada entry aku yang dulu. Semoga dengan perkongsian ini, aku dapat membantu mereka2 yang pernah menghadapi masalah ni. Kalau diikutkan, mmg malu betul untuk dikongsikan, tetapi untuk kebaikan bersama, aku buang jauh rasa malu tu. Huhuhuhu.. Sekian.
 

Khamis, 13 Februari 2014

Kesilapan Diet - #1 Skipping Meal


1. Skipping meal
Skipping meal = tak makan pagi atau tengahari atau petang atau malam. Ya, ada orang guna strategi ni untuk menurunkan berat badan. Ada...
yang makan pagi sahaja atau tengahari saja. Macam2 lah. Apa2 pun... tak kira macam mana cara, asalkan ‘skipping meal’, maka cara itu adalah cara untuk berdiet yang SALAH! Kenapa saya kata salah?

Cara itu salah kerana cara ini akan menurunkan kadar metabolism badan kita. Apabila kadar metabolisma badan rendah, maka proses pembakaran lemak akan menjadi perlahan. Ini menyebabkan makanan yang masuk ke dalam badan tidak diproses seperti mana biasa, sebaliknya akan disimpan sebagai lemak. Maka, hasilnya kita akan semakin GEMUK!

Badan manusia memerlukan makanan pada selang masa 4 – 5 jam. Jika tiada makanan dimasukkan selepas 5 jam, badan kita akan secara automatik menukar kepada ‘reserve mode’. Dalam keadaan ‘reserve mode’, kadar metabolisma badan amat2 perlahan. Keadaan inilah yang perlu kita elakkan agar kadar metabolisma dan pembakaran lemak kita sentiasa tinggi.

Selain kadar metabolisma menjadi rendah, cara ini juga akan menyebabkan kita mudah letih dan tidak dapat menumpukan perhatian kepada kerja atau tugasan masing2. Seperti mana yang kita tahu, makanan merupakan sumber tenaga kepada tubuh kita. Jadi apabila kita tidak makan, maka tiadalah sumber tenaga di dalam badan kita. Akibatnya, kita cepat keletihan dan mudah hilang fokus.

Kesan yang ketiga ialah kita akan menjadi terlampau lapar. Bayangkan apa yang terjadi apabila orang yang amat2 lapar berjumpa dengan makanan. Sudah tentu orang itu makan dengan lahapnya sebab dia terlalu lapar. Akibatnya dia akan makan lebih banyak daripada biasa. Sedangkan pada masa itu, badannya berada dalam ‘reserve mode’. Jadi, sudah pasti apa yang dimakan dengan banyak dan lahap itu akan disimpan sebagai lemak di dalam badan!

Ada 7 Kesilapan Diet. Saya berikan next post pulak ya. Sama-samalah kita menjaga kesihatan yang dituntut oleh Islam.
 

Rabu, 12 Februari 2014

Mimpi Itu Indah

Indahnya..mimpi..
 
Aku menatap tiket itu sepuas-puasnya. Apa? 2 minggu? Mengerjakan umrah? Aku bermimpikah sambil memandang sekeliling. X naklah.. Hairan juga bagaimana aku boleh menolak bulat2 apa yg pernah aku impikan sebagai seorang umat Islam.

Entah kenapa aku berasa tidak bersedia. Klu mengerjakan haji x pe juga. Aku tenung tiket berwarna hijau sepuas2nya. X pasti siapa yang memberi tapi aku antara yg bertuah menerima jemputan mengerjakan umrah secara percuma. Itupun masih x tahu bersyukur.

Entah mengapa tiba2 terlintas di hati, bukan semua org bertuah untuk menjejakkan kaki ke sana. Mengapa harus menolak rezeki yg dtg? Aku senyum kembali. Keyakinan ku kembali walaupun gusar. Akhirnya aku lene dalam tidur setelah berasa ingin menerima pelawaan itu.
 
Terjaganya aku, ternyata semua itu mimpi. Puas cuba berfikir, apakah maksud di sebaliknya.. Cuba menggoogle, inilah hasilnya:
 
Maksud Tafsir / Tafsiran Mimpi Mengerjakan Haji Atau Umrah di Mekah – Melihat Kaabah
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: “Sesiapa yang melihat dia pergi mengerjakan haji pada musimnya, maka kalau dia belum haji akan dapat mengerjakan haji, kalau dia sedang sakit akan sembuh, kalau dia mempunyai hutang akan dapat membayar hutangnya, kalau dia sedang ketakutan dia akan merasa aman, kalau dia miskin akan menjadi kaya, kalau dia musafir akan selamat, kalau dia telah digulingkan atau ditendang akan kembali mendapat jawatan, kalau dia sesat akan mengetahui arah dan petunjuk dan kalau dia dalam kesusahan akan mendapat kelapangan.”
 
Orang yang melihat pergi mengerjakan haji tetapi sudah habis waktunya, maka kalau dia seorang pemimpin akan digulingkan, kalau dia peniaga akan merugi, kalau dia musafir akan terkandas di perjalanan, kalau dia sihat akan berpenyakit.
 
Orang yang melihat seolah-olah dia mengerjakan haji atau umrah bererti panjang umurnya dan tetap pendiriannya. Orang yang bermimpi tawaf di Baitullah akan mendapat jawatan yang mulia. Orang yang bermimpi tawaf di atas tunggangan bererti dia menyetubuhi wanita yang sedang ihram.
 
Wallahhualam. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Asam Pedas Mystyle

Bahan-bahan 

1 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih 
3 ekor ikan kembong disalut serbuk kunyit
3 batang bendi
1 senduk kecil cili kering - dikisar
1 batang serai - dititik
Belacan
1 cawan air asam jawa
Garam
Perasa

 

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com


 
 
Cara-cara Membuat:-
  • Kisar bawang, bawang putih dan belacan. Tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan cili kering dan tumis sehingga garing.
  • Masukkan air asam jawa. Kacau dan biarkan mendidih.
  • Masukkan ikan dan bendi. Biarkan ia mendidih sekali lagi
  • Masukkan serai, garam dan perasa. Kacau dan tutup api.

Isnin, 10 Februari 2014

HTT257 - TOUR GUIDING SKILLS

Being A Tour Manager

Nowadays, tourism has become a significant global industry. According to The United Nation World Tourism Organization (UNWTO), Malaysia is ranked as the 9th most visited country in the world. With tourism industries booming worldwide, there is plethora of opportunities available in a multitude of fields. One of a broad range challenging positions in the industry where tourism skills are critically needed is; tour manager. A tour manager is a person who manages a group’s movements over a multi-day tour; also called a Tour Conductor, Tour Courier, Tour Escort, Tour Director, or Tour Leader. It is an ideal career choice for people who have passion in travelling and working at the same time.

The duties and roles of a tour manager are characterized by a finer balance of interests than a tour guide. Tour managers have to make best possible travel arrangements for a client’s destination, mode of transportation and enhance the image of tourism. From the moment of arrival at the first destination until the departure for home from the final destination, a tour manager accompanies the tour group and performs many key responsibilities especially during extended tours. Extended tours are generally considered to be those tours which last for several weeks or months-that is, for an extended period of time. The types of extended tours may include package tours visiting a selection of Malaysia’s attractions and icons, sightseeing tours, special-interest tours and camping tours.

Although a guide working extended programs is generally in the role of a tour manager, the responsibilities are far greater than a Tourist Guide. Tour manager is required to check all necessary paperwork and documents including passports and visas. Documentation is typically required by client once tour reservation has been confirmed and all payments have been made. Scheduling flights, reserving room accommodations, and making out itineraries are details that must be attended to and double checked to ensure a smooth trip for a client. Tour manager is also advisable to phone ahead to any accommodation or attraction establishments and confirm relevant details associated with the trip. This allows them to prepare, check and adjust for any unexpected changes. Optional tours search, and facilitate handling of luggage are also done by tour manager.

During an extended tour, there is a need for tour managers to liaise with local Guides as they are knowledgeable, well trained to work in specific areas. Sometimes, though knowledgeable tour guides usually supplement escorts at each destination, tour managers must nonetheless keep up on all sorts of facts, including such minutiae as postage and phone costs, tipping practices, the availability of necessary equipment, financial matters-local currency, travellers cheques, foreign exchange rates, credit cards and even the next day’s weather-the kinds of things that loom large during a tour. It is important for tour managers to be aware of any public holidays of the place to avoid unexpected circumstances. Some companies even expect them to do double duty as guides, in which case they have to study the history, geography, botany, and zoology of the visited area.

Typically one of the most dynamic economic sectors, Travel and Tourism has been contributed 7.2% to the national GDP after manufacturing sector. Therefore, the tour manager’s priority is service. For instance, knowing the clients is not just an option but a must. As to meet their interests and important moments such as birthday, anniversary, death, or new-born, a small token of appreciation or respect should be held. These are added values that engage the clients’ attention, impression and appreciation. Excellent tour managers are natural leaders who command respect; they are emotionally controlled, alert at all times, calm in the face of a challenge, and able to anticipate a problem before it arises or be doggedly persistent until it is solved. On top of that, tour managers may translate experience and common sense into firm, quick action. They think on their feet.

Courteous, patient, sensitive, caring, unselfish, diplomatic, tactful yet firm towards both clients and associates are example of attributes performed by professional tour managers when facing any lousy situations. Tour conducting is a consummate service job, one in which the tour manager carries on an extraordinarily subtle and extended relationship with each tour group served. Tour managers deal with clients’ individual needs on a daily basis such as food preferences, accommodation requirements and other daily needs. Of course, they have to like to do things for other people and work helpfully with them.

Tour conducting might need a hard work but there are a lot of great things about being a tour manager too. A high-profile and glamorous job, tour manager may enjoy travelling to many wonderful places. Having the opportunity staying in splendid hotels, and enjoying fine cuisine without having to cook and clean for absolutely free; these experiences are bonuses for a person who holds the title. Smartly dressed, the focus of attention for as many as fifty people, a master of a variety of skills, a tour manager becomes an instant celebrity to a tour group. Indeed, a good tour manager will definitely entertain and control people in ways that are fascinating, dramatic, and heady.

Often get scolded and depressed with workloads anyhow builds character and organisational skills of tour managers. Perhaps, in part, because the job made them that way. Moreover, the working environment itself offers prolonged lesson and valuable experience. They have the opportunity to meet wide variety of people all around the world, learning about their unique cultural and social backgrounds. Being presented with a learning experience each and every day made a tour leader as a knowledgeable person. These are valuable lessons that prepare individuals for a lifetime of success.

Tour managers are also paid well to see the world. The basic salary range in Malaysia for tour managers is between RM1, 700 up to RM3, 000 not including commissions and allowances provided by travel agencies. They earn much greater if one’s have strong qualifications related to the job. Although this commonly held perception is largely true, a few caveats are in order. A tour operator often limits tour managers to certain destinations. It is often true that tour managers sample a narrow range of international attractions, at least in the early stages of employment, since companies assign novice tour managers to less popular tours. Tour operators expect tour managers to be fully available during high seasons. They may treat tour managers as freelance independents, yet frown on their working for completing companies. They will certainly stop offering tours to a tour manager who turns down too many trips.

Nevertheless, there are also drawbacks to the profession. Tour operators hire tour managers whose responsibilities are varied and comprehensive. Many people assume tour conducting is a dream career but unrealistic expectations can quickly transform that dream into a nightmare. Escorting is a tough, demanding job. Its rewards, though considerable, are hard-earned. The opportunity of travelling and working sounds fun but realistically there is a possibility of degenerating into a boring routine after a point especially when he or she has to travel the same place all over again.

It is a reality that tour managers live out of a suitcase. Even though it is seen by others as always being on holidays, any resemblance of a normal life evaporates. It is a lonely job. No wonder that many tour managers are unmarried. Those who are married must adjust to long periods of absence from their families. Some of them have trouble holding on to a marriage. Furthermore, the timing and number of tours made available to a tour manager is thoroughly unpredictable, which makes it even more difficult to maintain a normal family life. Most tour managers travel frequently, particularly during high season.

Once on the road, tour managers face considerable stress. They are responsible for dozens of people, some of whom may be difficult or demanding, some of the tour participants might bring with them high expectations, some pose regression syndrome; desire to strictly conform, even among those tour members and etc. There is also a necessity for tour managers to work on long hours. If someone calls at 3 a.m. with a problem, the groggy manager must report immediately. In reality, a tour manager is on duty twenty-four hours a day. Since they are “celebrities” to their group, they have very little privacy which is not as glamorous as it looks.

In conclusion, although the profession of tour manager is one of the most popular, appealing, and competitive in the travel industry, managing extended tours are fiercely challenging. There is no easy way to achieve success at this job but the rewards are worth for both personal and financial perspective. On-the job experience is truly the ultimate teacher, but in-depth knowledge of exactly how a tour unfolds is also essential. To encounter the outflow of trained and educated tour manager in the tourism industry, there is a need to promote the scale, scope and characteristics of career opportunities created directly and indirectly by tourism, and to factor this into the mainstream employment, trade, investment and education policies.



References:

1.  Andrews, S. (2007). Introduction To Hospitality And Tourism Industry. Madipur, ND: Tata McGraw Hill Publishing Company Limited.

2.  Goeldner, C. R., & Ritchie, J.R. B. (2003). Principles, Practices, Philosophies Tourism (9th ed.). Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc.

3.  Mancini, M. (2001). Conducting Tours (3rd ed.). Albany, NY: Delmar.

4.  Mancini, M. (2005). Access: Introduction To Travel & Tourism (2nd ed.). Clifton Park, NY: Delmar Cengage Learning.

5.     Pastorelli, J. (2008), An Interpretive Approach To Tour Guiding: Enriching The Experience. Petaling Jaya, S: Pearson.
 



Selasa, 4 Februari 2014

Mengecat Ruang Tamu

In Shaa Allah, kami merancang, Allah menentukan. Dh lama benar duduk di Taman T** P****. Ada perancangan membeli unit pangsapuri yang kami duduki ni. Cuma situasi tidak begitu mengizinkan. In Shaa Allah, niat untuk membeli unit ni mungkin dapat direalisasikan tahun ni.
 
Memulakan perancangan untuk 'make-up' rumah bukan senang. Memang tak tido malam dibuatnya. Asyik berangan dok impikan deco yang mantop2 mengalahkan apartment artis Holywood. Setelah difikirkan secara rasional balik, deco yang mantop tak dapat dihasilkan dari perbelanjaan yg ciput.
 
Berbelanjalah dengan sederhana. Ikut kemampuan sendiri. Disebabkan mengikut kemampuan sendiri, aku dan suami berfikir untuk memulakan kerja2 menghias bakal rumah kami ini dengan mengecat. Kerja2 mengecat juga dilakukan sendiri yea untuk mengurangkan beban kos.
 
Sebelum
 
 
Mula2, kami memang tertarik dengan cat Momento Special Effect Paint. Rasa macam jimat jika nak dibandingkan dengan memasang wall paper (ye ke?). Harganya, hmmm..di luar kemampuan kami. Sebab banyak benda lain yang boleh digunakan dengan duit. X boleh blah ayat. 
 
Survey punya survey, kami membeli cat Super Matex dari Nippon dengan harga RM35.00 setong. Warna pilihan adalah biru 'Fantasy'. Kata taukey kedai, setong kecil dh cukup utk unit rumah pangsapuri.

So, kerja2 mengecat dimulakan pada malam tahun baru. Buat sikit2. Walaupun tinggal berdua, tapi brg di rumah mmg byk. Berjaya mengecat hampir segenap ruang tapi cat pulak tak cukup. Bahagian yg tidak bercat and sempadan dinding syiling dan dinding dibiarkan dulu.

Cuti Maulidur Rasul kami ambil peluang untuk touch up pula. Semua bergantung pada saki baki cat yang ada. Mmg ngam untuk touch up saja. Nmpknya, hujung bulan baru boleh beli cat lagi. Pandai ke kami mengecat? Bolehlah..jadi jugaklah aku cat rumah mak dulu. X pe2..hasilnya, aku update lagi nanti.. 
Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group