Jumaat, 29 Julai 2011

10 Reason Why You Should Leave Office Sharp ( On Time )

Sempena hari Jumaat ni, rasanya semua tak sabar nak balik cepat. HiddyAsri sertakan 10 sebab mengapa kita patut tinggalkan opis TEPAT PADA MASANYA!


Khamis, 28 Julai 2011

Kenapa Sesetengah Lelaki Berubah Setelah Berkahwin?

"Mengapa suami tidak berbual-bual dengan isteri sebagaimana mereka boleh berbual-bual dengan orang lain?"

SUAMI ITU LELAKI
Nilaian lelaki lebih kepada kuasa, kepakaran, keberkesanan dan pencapaian.
Mereka beri tumpuan kepada benda, objek dan barang demi untuk mencapai kejayaan dan matlamat yang ingin dicapai. Mereka baca suratkhabar dan jurnal. Mereka dengar berita, sukan dan pasaran saham. Mereka bercakap tentang kereta, komputer, teknologi, matawang, pasaran saham, perniagaan, pemimpin, perang, politik dan perkembangan dunia.

ISTERI ITU PEREMPUAN
Tumpuan perempuan berkisar pada manusia dan perasaan. Mereka menghargai cinta, pertalian, perhubungan dan keindahan. Mereka baca novel dan buku-buku psikologi. Mereka suka menonton filem romantik dan menatap majalah hiburan. Mereka bercakap tentang diri, keluarga, perasaan, perhiasan, fesyen dan kecantikan.

Apa Kepentingkan Suami Berbual-Bual Dengannya?
  • Isteri itu seorang perempuan. Orang perempuan suka bercakap dan bercakap-cakap perlu bagi mereka. Mereka seronok bila ada orang melayan percakapan mereka. Bila tertekan, bercakap-cakap boleh melegakan mereka. Mencurahkan masalah pada orang lain dapat menghilangkan kerungsingan. Sebab itu tidak hairanlah orang perempuan boleh 'bersembang' atau 'bergayut' pada telefon berjam-jam lamanya.
  • Orang perempuan mahukan 'good listener' bukan 'problem solver'. Mereka mahu bersama seseorang, yang pada pendapat mereka sangat mengambil berat 'tentang' dan 'untuk' diri mereka. Fokus mereka lebih kepada kejadian-kejadian sehariannya, orang-orang yang mereka temui dan yang penting - 'apa perasaan mereka terhadap orang-orang yang mereka temui itu'.
  • Mereka inginkan 'verbal attention' yang boleh membuatkan mereka rasa dikasihi. Bagi mereka, selagi 'penumpuan' dan 'perhubungan' ini dijalin, selagi itulah ikatan dan kasih sayang dapat dijamin. Perkahwinan sebenarnya menyatu-temukan hakikat seorang lelaki dengan hakikat seorang perempuan. Perbezaan sikap, minat dan kecenderungan tidak boleh menjadi alasan untuk tidak berkomukasi dengan baik antara suami dan isteri. Perhubungan yang baik menjamin kebahagiaan dan tercapainya matlamat perkahwinan tersebut. Bila komunikasi antara suami dan isteri tidak berkesan, 'perbualan sihat' tidak wujud.
KESIMPULANNYA:
  • Perbualan antara suami dan isteri dapat mengekalkan ikatan perkahwinan.
  • Perbualan dapat memindahkan maklumat tentang apa yang mereka inginkan, bagaimanakah perasan dan apa yang difikirkan oleh pasangan masing-masing.
Komen HiddyAsri:
Aku suka article ni. Sebagai perempuan, apa yang ditulis memang kena dengan aku. Tak taulah wanita-wanita lain di luar sana. Credit to unknown writter!

Selasa, 26 Julai 2011

Kita Bloggers Prihatin!

Bloggers, minta perhatian! Sebagai blogger prihatin, HiddyAsri nak minta bloggers semua ke blog Norma (blog kakak Norma actually) untuk baca kisahnya dan menghulurkan bantuan.

Norma semasa sihat

Norma kini terlantar sakit

Sebagai bloggers, HiddyAsri yakin ada di kalangan kita yang sudi berbakti kepada yang memerlukan. Beliau menghidap Brain Cancer Stage 4 dan memerlukan bantuan. Segala bantuan boleh disalurkan di akaun di bawah:-

cimb
 
01070068677528
 
Noormawati Mohd Rasif

Isnin, 25 Julai 2011

Malaysia vs Chelsea (Video)

Ok..ok..kita layan video menarik sepanjang perlawanan.




Jumaat, 22 Julai 2011

Malaysia vs Chelsea (Part 2)

Tengok live match mmg mengujakan. Terutama bila aku tengok semua pakai jersey Chelsea. Mana semangat org Malaysia? Rupa2nya aku silap, walaupun pakai jersey biru..tapi mereka tetap jerit Malaysia Boleh!


Tengok tv besar ni pown org jerit..hehehhe. Belom agi pemain2 ni kuar bwk handy cam sama2 & lambai2 kt fans sblm game. (scroll bwh)




Dia ni mmg layan baik fans dia. Setiap sudut dia pgi & wave without fail. Love you Terry.



Oiii..layan video ni, sakit jantung wo...tapi credit to Malaysian players..cuma, open goal nape tak shooting? Grrr..



to be continued lagi sbb berat..


Malaysia vs Chelsea (The Intro)

Huuuaaaaahhh..ngantoknya.Inilah penangan tengok bola smlm. HiddyAsri dapat 3 free ticket & 1 tiket murah untuk bola smlm. Kami keluar umah dlm call 6.33ptg. Awal, yelah..nak parking kt lrt BTR tu pun payah petang2.





Show off sket free ticket

Wow, naik lrt tak ingat mcm sardin. Huh, masa nak pegi ni mmg aku sembur minyak wangi tak ingat (sbb sure klu berhimpit2 nanti mesti badanpn melekat bau asem!). Kami bertiga (perempuan) x de baju Chelsea mahupun Malaysia. So, pakai biru walaupun x relates esp aku baju belang2. Apa motip?


Pic Ika kt atas ni diambil sempena nak cover line seludup mknn & minuman. Pasukan RELA kiri, kanan. Kami buat2 poyola posing bergambo. Hubby aku plak, asal pgi mana jek mesti jumpa kwn. Dh kawan dia srh kami seludp mknn plak. Iskkk..


See my hubby, boleh jumpa plak kwn2

Stadium Bukit Jalil @ 7.30pm


Tengok Stadium. Masa ni tak penuh lagi. Aku terpikir pla, tak laku ke tiket Chelsea ni. Rupa2rupanya bila masuk first half, stadium jadi mcm ni. (Scroll bawah)


Stadium Bukit Jalil @ 9.20pm


Giler best, sbb sementara nk tunggu match start, buat wave la, nyanyi la, bunyikan horn la, mkn kuaci (acara wajib) & buat muka boring. Tapi, depa pandai..Depa kuarkan maskot Chelsea, buat org ramai makin histeria!




Pastu, ramai pulak nk giler glamer pakai jersey Manchester dsb. Yg legend hanya sorg jek ok?


Aku rasa dia mabuk time ni.ngeee..

to be continued..

Khamis, 21 Julai 2011

Pai Tee

Credit to Google
Bahan-bahannya (untuk inti)

2 sudu minyak masak
2 ulas bawang putih (cincang halus)
½ biji sengkuang
1 batang lobak merah
1 keping tahu goreng.(potong dadu kecil)
100 gram ayam/ udang. (cincang halus)
1 biji telur(goreng dadar dan cincang halus)
½ sudu teh garam


Cara- caranya
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan isi ayam/udang. Kacau sebentar.
  • Masukkan semua bahan kecuali telur dan kacau rata sehingga layu/masak.
  • Masukkan telur yg dicincang dan gaul rata.
  • Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahannya (untuk kulit)
100 gram tepung ubi
100 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
1 biji telur
air secukupnya
½ sudu teh garam
½ 1kg
minyak masak (untuk menggoreng)


Cara-caranya
  • Masukkan semua bahan kecuali minyak dan air. Tambah air sedikit demi sedikit dan gaulkan sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair.
  • Panaskan acuan pai tee dalam minyak panas.
  • Celup acuan ke dalam bancuhan tepung.
  • Celupkan semula ke dalam minyak panas. Biarkan hingga kulit tertanggal sendiri dan goreng sehingga kekuningan. Kemudian, angkat dan toskan.
  • Masukkan inti kedalam kulit pai tee dan hidangkan bersama cili sos.

Rabu, 20 Julai 2011

Been blaming because of senior's instructions?

Have you ever or experienced been blaming by your boss because of your senior's instructions. Emm..yeahh..I have been in that situation this morning. Hate to admit that I have to be responsible for the things that I really didn't sure & ask my buddy's opinion. What? Buddy? Yeah, I have buddy but it's not like buddy. It was like, take care your a**! Mind your own jobs. So, is that what you call buddy? What is the main term of buddying?

My big mistake was, I did know the work flow but I was not sure 100%.  And, the best part is, to listen to stupid buddy's instruction even know I was wondering about the instruction. Yeah, that was my stupidity. Right now, I feel like not wanting to work, lack focuses & feel like go home & ssssllllllllleeeeeeeppppp.

P/S: I don't have any mood. Cheer me up. Thanks.

Isnin, 18 Julai 2011

Kisah Bibik

Telefon pertama
Penelefon (X) : Helloooo…. Apakah ini kediaman En Harun Salim Bachik..??
Bibik (Y) : Maaf Salah nombor..ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud…

Telefon ke -2
Penelefon (X) : Helloooo……Apakah ini kediaman En Harun Salim Bachik..??
Bibik (Y) : Maaf, salah dail ni, encik..!! ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud. (jawabnya kesal)

Telefon ke -3
Penelefon (X) : Helloooo….
Bibik (Y) : Eeeh..Lagi2 kamu!!.. Awas ya!! Walau saya cuma pembantu, tapi saya bisa laporin kamu ke polisi..!! (marah sangat dah ni!)
Penelefon (X) : Apakah ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud..??
Bibik (Y) : Aduuuh.. maaf2 yaaa…, tadi soalnya ada beberapa kali salah sambung. Mau cari siapa tuan.??
Penelefon (X) : Harun Salim Bachik….
Bibik (Y) :
??!!@#@$!! (sambil usap2 dada)

Telefon ke -4
Penelefon (X) : Helloooo…..
Bibik (Y) : Kurang ajaaar..!!! Kamu punya nyawanya berapa hah!!!
Penelefon (X) : Saya Syed Mahmud…..
Bibik (Y) : Aduh..!!! Maaf tuan! sorry sekali, tadi ada orang gila telpon! ada perintah apa tuan.??
Penelefon (X) : Segera panggil En Harun Salim Bachik..!!
Bibik (Y) : Hah..!…. (pengsan)
Selepas 10 minit kemudian setelah tersedar dari pengsan,

Telefon ke -5
Penelefon (Z) : Hallooooo….. (suara berbeza berbanding panggilan2 terdahulu)
Bibik (Y) : (Oh ini suaranya lain…). Mau cari siapa tuan..??
Penelefon (Z) : Ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud??
Bibik (Y) : Iya betul….
Penelefon (Z) : Saya Harun Salim Bachik… , tadi ada orang cari saya???
Bibik (Y) :
??@#$%^??… (terkejang!)

Khamis, 14 Julai 2011

Ikan Keli yg ditangkap di Mukah /Sarawak

E-mail yang HiddyAsri dapat kali ni tak ada cerita just gmbr. Anyway, who knows the story? Tell me??!!






Rabu, 13 Julai 2011

The New Look of My Blog

Dear bloggers, I have just updated by blog. Yeah, you guys know me. I'm so in love with pink. But..emm..sometimes we need to consider baby blue for changes & a mix of pink & purple??!! :)

Giant 500-Year-Old Copy of Quran Too Fragile To Be Displayed is Bigger than a Flatscreen TV

Library To Publish Pages Online To Give Scholars Access


A Rarely-Seen Manuscript Of One Of The World's Most important Copies Of The Koran is To Be Published Online.

The Hand-written holy book, estimated to be around 500 years old, is so precious and fragile scholars have been unable to put it on display.

Now experts at the University of Manchester's John Rylands Library are using digital technology to photograph each page and publish the book online to enable scholars and students to study it.

Analysis of the digital images should aid scholars to date the manuscript more accurately.

The hand-written copy of the Koran, with each page the size of a large
plasma screen TV, is to be published online because it is too fragile to be put on display

The fragile 470-page book is kept by in the University of Manchester's John Rylands Library
It is believed to have originated from Cairo from the library of Kansuh al-Ghuri, one of the last Mamluk Sultans of Egypt.

SO, WILL IT FIT ON MY BOOKSHELF?

Each of the 470 pages measures 35in by 24in, the size of a large plasma screen TV.

The ornate book was written by several scribes and illuminators for Kansuh al-Ghuri, the penultimate Mameluke sultan of Egypt.

The paper it is written on was made from bombycine, a silken fabric which after sizing is polished with smooth stones so that the ink sits on the surface rather than being absorbed (similar in properties to vellum).

Historians disagree on when it was written, with estimates ranging from the second half of the 14th century to 1500.

It was kept in the sultan's library in Cairo and was eventually acquired by the Earl of Crawford.

The Koran was one of several manuscripts which formed the Crawford Collection, artefacts acquired by various Earls of Crawford, which was bought by Enriqueta Rylands in 1901 and became part of her husband's library the John Rylands Library.

The library eventually formed part of the University of Manchester in 1972 which is where it is now.


Known as the Rylands Koran of Kansuh al-Ghuri, it has two missing pages, or leaves, which were discovered in the 1970s at the Chester Beatty Library in Dublin.

The missing pages will also be captured in digital images and reunited with the book on the internet.

At least 950 images will be captured - which will be between 80 and 120MB each - allowing their study in intricate detail.

It will eventually be freely available for research, teaching and learning using Turning the Pages technology on a dedicated website.

Project manager Carol Burrows, collection and research support manager at the John Rylands Library, said: 'Because of its size and weight, reading room access has been severely restricted to all but a handful of scholars. It cannot be used in exhibitions, seminars or public close-ups.

'It will certainly be challenging to photograph this enormous manuscript, as it is too large and heavy for the equipment we normally use.

'However, we have constructed dedicated equipment which will achieve this aim.'


Dr Andreas Christmann, senior lecturer in Islamic Studies at the University’s school of Arts,
Histories and Cultures said: 'Although one of the biggest assets of the John Rylands Library,
 this Koran has not been available for either research or teaching because of its delicate state.

'We know it represents one of the finest, most lavishly illuminated and calligraphically significant Qur’an manuscripts from the late Mamluk period.

'Because of its time of writing  - 14th or 15th century – it  bridges the gap in chronicling Qur’anic calligraphy between the late classical period - 9th-12th century and the early modern period - 16th-18th century.

'By digitising  the entire manuscript and adding  the missing chapters it will produce an almost complete Qur’anic manuscript of magnificent size and splendid craftsmanship.

'I’m delighted scholars, including students of my class in Qur’anic Studies, will have free access to studying this text, which will provide a great stimulus for further research into Qur’anic calligraphy.'

The Koran was purchased by the library in 1901 as part of the Crawford collection of manuscripts, a collection of artefacts acquired by various Earls of Crawford.
The project has been funded by the Islamic Manuscript Association.


Photographer Jamie Robinson leafs through the pages of the holy book, which is believed to have originated from Cairo from the library of Kansuh al-Ghuri, one of the last Mameluk sultans of Egypt

The book was written by several scribes some time between the second half of the 14th century to 1500

Experts at the library are using digital technology to photograph each page and publish the book online to enable scholars and students to study it.
Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group