Jumaat, 23 Disember 2011

Sos Tomato Boleh Cuci Karat

  • Ambil mana-mana barang yang berkarat.



  • Sapu dan simpan selama 2 jam.




    • Lap dengan pencuci periuk yang lembab





    • Dan..inilah hasilnya...





    Bersih x? Macam x percaya je..

Khamis, 22 Disember 2011

Nasi Ulam

Bahan A (Ulam)
50gm bayam
50gm ikan bilis yang dibuang tulang
1 cawan air

Bahan B (Sambal)
2cm kunyit
2cm halia
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam
Secubit garam

Cara-cara Membuatnya:-
  • Didihkan air dan celur Bahan A. Toskan.
  • Didihkan air dan celurkan Bahan B selama 5 minit. Toskan dan tumbuk semua bahan tadi.
  • Tanak nasi sehingga masak. Hidangkan nasi bersama sambal dan ulam-ulaman.

**Nasi Ulam ni selalunya disajikan kepada org yg dalam pantang. Mungkin dh boring dgn menu pantang yg ada, korg boleh try yg ni. :)

Rabu, 21 Disember 2011

Kejadian Manusia Menurut Bible: Satu Perbandingan



KONSEP PENCIPTAAN MANUSIA MENURUT BIBLE :
SATU HURAIAN AWAL

Khadijah binti Mohd Hambali @ Khambali


Pendahuluan

Penciptaan manusia merupakan intipati kepada keseluruhan penciptaan Tuhah. Ini kerana manusia sahaja yang dapat membuat penilaian terhadap kekuasaan dan keagungan penciptaan Tuhan berbanding makhluk-Nya yang lain. Bertitik tolak daripada penciptaan manusia, penciptaan-penciptaan Tuhan dapat ditonjolkan antaranya untuk tujuan peningkatan keimanan kepada Pencipta yang Agung, pengkajian, pembelajaran dan seumpamanya. Pendekatan ia adalah teras ke arah pembuktian keagungan kekuasaan Tuhan.

Justeru memahami tentang konsep penciptaan manusia adalah perkara yang penting ke arah mengenali keadaan diri dan hubungannya dengan Pencipta. Perkara yang sama turut ditekankan oleh Bible yang lebih merujuk kepada hubungan antara manusia dan Tuhan. Apatah lagi dalam kepercayaan Katholik, konsep manusia itu lebih menjurus kepada hubungannya dengan Tuhan berbanding aspek lain. Atau dalam erti kata yang lain, konsep manusia dalam ajaran Bible lebih cenderung dilihat daripada aspek keagamaan semata.

Bertitik tolak daripada kepercayaan tersebut, agama Kristian mempercayai bahawa manusia berasal daripada manusia pertama iaitu Adam dan pasangannya Eve. Justeru, kajian ini akan menelusuri konsep kejadian manusia berasaskan penciptaan Adam dan Eve menurut Bible dan teologi Kristian yang kemudiannya melahirkan matlamat kehidupan manusia selaras dengan kehendak Bible.

Istilah Adam.

Menurut Bible, Adam adalah manusia pertama dijadikan oleh Tuhan selepas penciptaan langit, bumi, siang dan malam, cakerawala dan seumpamanya. Seterusnya Eve dijadikan sepertimana yang disebut dalam 1 Timothy 2:13 “For Adam was created first, and then Eve”.

Dalam usaha memahami konsep kejadian manusia, kajian ini mendapati beberapa istilah berkait rapat dan merujuk kepada kejadian manusia pertama iaitu Adam. Istilah-istilah ini lazim digunakan dalam penulisan Bible terawal yang ditulis dalam bahawa Hebrew dan pertuturan masyarakat Babyloon serta Akkadian yang mempercayai Bible. Hasilnya memperlihatkan Adam dikatakan sebagai manusia pertama dan dijadikan daripada tanah. Aspek etimologi turut mengukuhkannya.

Selasa, 20 Disember 2011

Aktif Exercise, Berat Tak Turun?


Ramai yg hairan & terkilan krn badan masih x turun2 gak wlupun dah lebih 3 thn aktif dlm exercise,ada yg buat aerobik sampai 3-6 kali seminggu... Tapi tubuh turun mcm yoyo...sekejap turun, sekejap naik...

KENAPA? Tahukah anda punca kenaikan berat badan dtgnya 70% dari cara kita mkn & hanya 30% dari exerise... B'makna jika anda exercise mcm mana sekali pun tapi jika cara ...pengambilan mknan yg salah tubuh x akan turun dgn consistent.... yg lagi parah exercise dah langsung x buat & mkn pulak x ingat dunia.... Mrk ini sebenarnya tlh mengumpul & tarik semua penyakit kronik spt kencing manis, kolesterol tinggi, darah tinggi dsb...Kita suruh exercise tak nak!!!! Aduhai fikir2kan skrg... Anak2 masih memerlukan bimbangan anda tapi jika anda asyik sakit & penumpuan anda pd kerja terganggu...Nak cari rezeki pun tersekat2 sbb byk sgt penyakit...

So tolonglah buat exercise demi kebaikan diri dan keluarga.....

Tips dari

Sabtu, 17 Disember 2011

Need Some Motivation?

To Learn To Succeed, You Must First Learn To Fail







(Michael Jordan)

Jumaat, 16 Disember 2011

Putri Binari Lulur Scrub Susu Beras - Best ke?

Produk : Putri Binari Lulur Scrub Susu Beras
Harga :
Berat : 250gm
Pengedar : Binary Consolidation Sdn. Bhd.

Kandungan : Aqua, Mineral Oil, Glyceryl Stearate, Polyethylene, Glycerin, Ceteareth-20, Dimethicone, Cetearyl Alcohol, Propylene Glycol, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Cetearyl Glucoside, Isopropyl Myristate, Fragrance, Phenoxyethanol, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Titanium Dioxide, Licorice Extract, Mulberry Extract, Rice Milk Extract, Goat Milk Extract, Propyl Paraben, Methyl Paraben

Putri Binari Lulur Scrub Susu Beras diadun dengan susukambing dan susu beras untuk memelihara kelembapan kulit dan menyegarkan kulit. Susu kambing dan susu beras adalah gabungan yang hebat untuk mencerahkan kulit, jadikan kulit selembut sutera dan cerah seperti mutiara.

Cara Penggunaan : Sapukan dan urutkan lulur ke seluruh badan, biarkan selama 5 minit, kemudiannya bilaskan dengan air.



Pendapat Hiddy :

Memang best utk mereka yg gemarkan badan wangi sepanjang hari. Cuma, teksturnya sedikit kasar utk dilulur ke badan. Bila pakai selalu, terbukti benar ianya mencerahkan kulit. Selain tu, apabila kita urutkan lulur ni di badan, dgn automatik diri terasa segar bugar. Aku juga gunakan scrub ni kt muka (walaupn utk bdn). Terasa kulit lebih putih & less jerawat. Wah! Bagusnya. Anyway, nk guna hari2, rasa tak mampu sebab harganya boleh tahan ditambah pula dgn isinya yg cepat berkurangan bila dh lulur satu badan.


Khamis, 15 Disember 2011

Bagaimana Pemakanan Membantu Anda Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat & Selamat?

Saya ingin share dgn anda semua bagaimana membantu menurunkan berat badan dgn cepat & selamat melalui permakanan...

  1. Slps sejam bangun dari tidur terus ambil breakfast.... Kenapa? Jika anda lambat mengambil mknan ianya melambatkan proses metabolisme dlm badan. Tugas metabolisme adalah membantu utk membakar kalori didlm badan. Jika anda lambat ambil breakfas...t, perut anda akan terasa lapar.. So masa itu anda akan mkn dgn byknya, waktu yg sama jugak kadar metabolisme sdg menurun krn lambat mkn ini akan menyebabkan proses pembakaran mknan adalah perlahan...
  2. Kurangkan mknan karbohidrat spt nasi, mee, bihun, roti, pizza, spaggethi dan seangkatan dgnya... Kenapa? Sbb karbohidrat hanya memberi tenaga selama 2 jam shj slps itu anda akan cepat merasa lapar, seterusnya ianya juga akan mempercepatkan perut anda menjadi buncit...
  3. Bykan ambilan protein spt ikan, ayam, daging, tenusu, kekacang dsb... Kenapa? Protein akan meningkatkan tenaga yg lama (tahan kenyang yg lama), akan membantu mengembangkan otot2/muscle.. Otot2 jika mengembangkan akan membantu meningkatkan kadar metabolisme dan membantu utk membakar kalori dgn cepat..
  4. Pastikan dlm setiap hidangan mknan ada sayur2an yg mempunyai warna sekurang2nya 3-7 utk wanita 3-9 utk lelaki. Kenapa? Setiap warna mempunyai vitamin2 yg berbeza yg diperlukan oleh badan. Jumlah pengambilanya adalah byk cth jumlah sayur sebesar mangkuk sup yg sederhana besarnya...
  5. Harus minum air kosong yg byk.. Kenapa? Air adalah bahan membantu mmpercepatkan proses penghadaman dn perkumuhan.. Sekurang2nya 3-6 litre sehari mengikut size bdn seseorg. Jika besar maka perlukan byk minum air...

Harap dgn info dpt membantu semua..... Selamat mencuba...

Tips dari

Rabu, 14 Disember 2011

Hahaha..Fyna Jwb Soalan..

Shock sekejap HiddyAsri tadi. Just throw question to Ms. Fyna but suddenly she posted the question in her fb page..Awesome..The weird thing is, I do not know there are so many people answering that question. By the way, tq Ms. Fyna for answering that question.. Love, ya! Hahahha..

Taken from fynahereblog FB
Well, I met so many people out there. For those in A position, HiddyAsri tgk mereka nak juga cari org yg setaraf mereka. I meant, jwtn yg mmg sama besar, taste yg besar & bdn yg besar...Oppsss...tu tak masuk topik. Yeah, maybe depa x hensem mana..tapi they got the 'money look'. Hiddy pernah gak berkwn dgn golongan ini, tapi x thn beb! Maintainance tinggi. X kene jiwa..

For B position, I just don't know. Ada gak yg kacau, but Hiddy just bo lyn coz I'm not interested k! Honestly, I found girls who are really interedted in married men bcoz they are more stable! Eeeuuww..kkdg terfikir, btol ke stable..tkt tertido dlm stable kuda adala..hahhaha..Walau muka x semengah, tapi poket besar will do. Tapi, itu realiti ari ni, prpmn rampas laki org..(Selain dr laki tu miang). HiddyAsri x berkenan sbb x nk kongsi kasih (of, course). Selain tu, rimas klu2 ble tgh dating, bini dia asyik kol2. Nk cover line hubungan lagi. Pening kepala mak!!

Honetly, the answer from my heart is, I chose C! (I am married to a C person, ok?) Sebabnya, x pening kepala. Sama2 susah and sama2 senang. I met him from 0! I meant, dia x de keta, hanya ada moto, x de umah.. Tapi, itu yg buat aku tgiler2kn dia. Ceh, best ayat! Mmg byk dugaan tapi Alhamdulillah..sama2 dpt belajar ttg kehidupan..Selain tu, dgn C ni senang nk wat apa..Bebas x yah nk control2, ikut protokol @ nk cover line dr sesape..

Anyway, ini just opinion! Sebab, selain jodoh di tangan tuhan, kita juga perlu berusaha mencari jodoh..betul x? And..the opinion might change with ur maturity. I think..


NEW Toyota Avanza open for booking

Dear All,
  • GOOD NEWS! Full model change AVANZA open for BOOKING.
  • 1.3 (M) Price from RM63k, 1.5 E, G & S models Price from RM72k onwards.


 


Jumaat, 9 Disember 2011

Mengapa Berat Badan Jadi Bertambah?

Dok Google2, aku tertarik dengan article ni. Sahih @ tak, x dpt dipastikan.. 
Konon, jika anda ingin menjadi kaya di Amerika, maka tulislah buku mengenai cara menurunkan berat badan dengan cepat. Sebab, jika dibandingkan dengan negara manapun, maka Amerika adalah negara yang paling banyak mengalami obesiti dalam mencari cara tercepat untuk menurunkan berat badan.

Menurut data statistik, Amerika adalah negara yang paling banyak mempunyai penderita obesitas. Data stattistik menunjukkan bahwa 75 % orang di Amerika mengalami obesiti. Dan angka ini terus meningkat, tahun demi tahun.

Hal yang menarik untuk dicatat mengenai fakta ini adalah bahawa meski orang Amerika adalah orang-orang yang paling giat dalam berusaha untuk menurunkan berat badannya, namun pada kenyataannya semakin lama mereka semakin gendut saja.

Padahal saat ini, jika dibanding dengan masa-masa sebelumnya, buku-buku dan
program diet untuk menurunkan berat badan sudah jauh lebih banyak. Selain itu, makin banyak juga orang Amerika yang memilih untuk memakan makanan diet, misalnya soda diet.

Jika dibanding sebelumnya, saat ini makin banyak orang yang peduli dan memilih makanan yang rendah lemak, rendah karbohidrat, dan rendah kalori. Dan saat ini, obat diet juga sudah jauh lebih banyak dibanding sebelumnya. Orang yang berolah ragapun juga sudah jauh lebih banyak.
Tapi mengapa, meski dengan semua usahanya untuk menurunkan berat badan, rakyat Amerika malah jadi makin gendut di banding sebelumnya. Bagaimana itu bisa terjadi?

Dalam bukunya Natural Cures "They" Don't Want You to Know About, Kevin Trudeau mengemukakan beberapa penyebab kenapa orang menjadi gendut. Setelah mengamati pengalamannya sendiri, berbagai jurnal hasil penelitian, dan hasil interview yang dikumpulkannya selama lebih kurang lima belas tahun, berikuti ini Kevin menyimpulkan bahwa:

1. Berat Badan akan Bertambah Jika Metabolisme Tubuh Anda Menurun

Apa ertinya ini?

Ini bererti bahawa walaupun anda cuma makan sedikit, namun jika tubuh anda tidak bisa membakarnya dengan cepat, maka makanan tersebut akan diubah menjadi lemak.

Tapi jika anda punya metabolisme yang tinggi, maka anda boleh saja makan banyak dan tetap tidak akan gemuk kerana makanan tersebut tidak berubah menjadi lemak.

Jadi menurut Kevin, penyebab pertama kenapa berat badan jadi mudah bertambah adalah kerana metabolisme tubuhnya yang menurun.

Tapi apa sebenarnya yang dimaksud dengan metabolisme?

Dalam istilah yang sederhana, ada sejumlah organ dan kalenjar di dalam tubuh yang mengatur cara tubuh anda membakar makanan untuk diubah menjadi tenaga, dan cara mengubah makanan menjadi lemak.

Yang termasuk dalam organ dan kelenjar ini antara lain thyroid, pancreas, liver, perut, usus besar dan kecil, serta usus dua belas jari. Saat anda memiliki metabolisme yang rendah, maka ada peluang yang besar bahwa organ dan kelenjar ini tidak bisa bekerja pada tingkat yang optimal. Tapi apa yang jadi penyebabnya?

Ada banyak penyebab untuk metabolisme yang rendah. Salah satunya adalah program diet yang anda lakukan. Jika anda telah berulang kali melakukan program diet untuk menurunkan dan menambah berat badan, maka metabolisme tubuh anda akan mengalami gangguan.
Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat masing-masing penyebab ini:

a. Thyroid yang tidak aktif.

Jika thyroid anda tidak aktif, yang disebut dengan hypoactive thyroid, maka kemampuannya untuk mengubah makanan menjadi energi, melemah. Dan ini memperbesar peluang makanan tersebut untuk diubah menjadi lemak, yang berakibat berat badan anda akan lebih mudah untuk bertambah.

Apa penyebab utama hypoactive thyroid?

Tidak ada orang yang tahu pasti. Tapi menurut Kevin, salah satu faktor yang jadi penyebabnya adalah fluoride yang terdapat di dalam air minum. Dinegara lain, fluoride tidak ditambahkan ke dalam air minum. Itulah salah satu penyebab kenapa orang Amerika punya kecendrungan yang besar untuk memiliki hypoactive thyroid dan metabolisme yang rendah serta menjadi obesiti.

Namun ini hanyalah salah satu faktor. Sedangkan masih ada banyak faktor lain yang juga jadi penyebab obesiti.

b. Pankreas yang tidak bekerja dengan sempurna.

Pankreas berfungsi menghasilkan insulin. Orang yang obesitas sepertinya punya pankreas yang menghasilkan insulin jauh lebih cepat dibanding orang yang langsing. Orang yang gemuk juga punya lebih banyak insulin dibanding orang yang langsing.

Apa yang menyebabkan pankreas menghasilkan insulin lebih cepat?

Jawabannya: Tidak ada orang yang tahu pasti. Tapi menurut informasi yang ada, hal ini tampaknya disebabkan oleh sejumlah bahan additives yang terdapat di dalam makanan. Banyak dari bahan additive ini yang tidak digunakan dinegara lain kecuali di Amerika.

Selain itu, kadar gula yang tinggi juga jadi penyebab dari masalah pankreas ini. Makanan di Amerika punya kadar gula yang jauh lebih tinggi di banding di negara lain.

c. Liver yang lemah dan tersumbat.

Liver berfungsi untuk membuang racun. Jadi, jika liver tersumbat, maka metabolisme tubuh anda akan melemah.

Apa yang jadi penyebabnya?

Penyebab utamanya adalah pengambilan ubat-ubatan terutama jika anda menggunakan ubat-ubatan yang berfungsi untuk menurunkan kadar kolesterol. Chlorine dan fluoride yang terkandung di dalam air, adalah penyebab lain dari tersumbatnya hati.

Bahan makanan tambahan yang digunakan dalam makanan yang diproses dan makanan cepat saji akan menyumbat hatisecara dramatis. Gula dan tepung terigu juga akan menyumbat liver. Bahan-bahan lain misalnya pemanis buatan, monosodium glutamate, dan bahan pengawet, semuanya akan menyumbat hati.

Kesimpulannnya adalah, perusahaan farmasi dan industri makanan yang dijual bebas menyumbat hati anda!

d. Sistem pencernaan yang lemah.

Orang yang mengalami obesiti, punya masalah dalam menghasilkan enzim-enzim pencernaan.

Jika pengeluaran enzim pencernaan anda tidak cukup, maka makanan tidak boleh diubah menjadi tenaga dengan sempurna, dan berpeluang besar untuk diubah menjadi lemak.

Apa yang jadi penyebab melemahnya sistem pencernaan?

Bahan tambahan yang terdapat di dalam makanan. Orang-orang yang mengalami obesiti, punya usus besar dan usus kecil yang tidak sehat. Apa yang menyebabkan hal ini?

Candida yeast yang berkembang terlalu pesat. Mengapa?

Penyebabnya adalah antibiotik. Jika anda pernah menggunakan antibiotik, itu akan membunuh semua jamur bersahabat yang ada di dalam usus dan mengijinkan candida untuk berkembang biak, menumpuk di dalam usus besar dan kecil serta usus dua belas jari, menyebar ke seluruh dindin cell, dan melemahkan sistem pencernaan dan pembuangan.

Jadi, jika ditanya mengenai penyebab utama dari melemahnya metabolisme tubuh anda, maka jawabannya adalah "Apa yang anda masukkan ke dalam tubuh anda?"

Racun yang anda masukkan ke dalam tubuh akan mempengaruhi metabolisme. Racun-racun ini termasuk diantaranya ubat-ubatan, bahan kimia yang terdapat di dalam makanan, bahan tambahan buatan yang digunakan oleh pabrik, dan racun yang terdapat di dalam sumber air, terutama chlorine dan fluoride.

Ada penyebab lain kenapa metabolisme anda melemah. Ini ada hubungannya dengan olahraga. Semakin banyak otot yang anda miliki, maka semakin tinggi tingkat metabolisme tubuh anda.

Alasan utama yang kedua yang berhubungan dengan olahraga adalah kurang banyak berjalan kaki. Manusia di design untuk berjalan.

Sebuah penelitian mengenai orang-orang langsing di Eropa, Afrika, China, dan Amerika Utara, menunjukkan bahwa faktor utamanya adalah jumlah jalan kaki yang mereka lakukan setiap hari.

Orang-orang yang langsing berjalan minimal 5 mil per hari. Kurangnya berjalan kaki akan mengurangi tingkat metabolisme tubuh seseorang.

2. Berat Badan akan Bertambah Jika Anda Makan Disaat Tidak Lapar.

Ini bisa disebabkan oleh dua faktor: (1) mengalami stress dan gangguan emosional, atau (b) merasa lapar secara psychologis. Stress atau gangguan emosional sudah jelas di sebabkan oleh stress dan gannguan emosional. Sedangkan merasa lapar secara psychologis secara umum disebabkan oleh racun yang anda masukkan ke dalam tubuh, atau candida yeast yang berkembang.

3. Berat Badan akan Bertambah Jika Punya Selera Makan yang Besar.

Jika berat badan anda berlebih, maka statistik akan menunjukkan bahwa secara fisik anda akan selalu merasa lapar. Rasa lapar ini secara umum disebabkan karena tubuh anda tidak mampu untuk menyerap nutrisi atau akibat berkurangnya enzim-enzim pencernaan dan berkembangnya candida yeast. Penyebab lain dari rasa lapar ini adalah karena bahan makanan tertentu yang meningkatkan rasa lapar.

4. Berat Badan akan Bertambah Jika Produksi Hormon Tidak Seimbang.

Jika berat badan anda berlebih, maka statistik akan menunjukkan bahwa ada kemungkinan besar tubuh anda terlalu banyak memproduksi hormon tertentu dan kurang memproduksi jenis hormon lain. Ketidak seimbangan ini secara umum disebabkan oleh jumlah racun yang berlebihan atau kurang banyak berjalan kaki.

5. Berat Badan akan Bertambah Jika Makan Dalam Porsi yang Lebih Besar.

Ini disebabkan oleh sejumlah faktor, antara lain nafsu makan yang besar, ketidak mampuan untuk mencerna nutrisi, merasa lapar secara psychologis, gangguan emosional dan stress, serta industri makanan yang meningkatkan jumlah porsinya. Di Eropah, contohnya, candy bars dan makanan cemilan dipaket 30 % lebih kecil dibanding porsi Amerika. Restauran di Eropah menyajikan porsi yang 30 sampai 40 % lebih sedikit dibanding restauran di Amerika.

6. Berat Badan akan Bertambah Jika Banyak Mengambil "Makanan Diet."

Ini yang menjadi salah satu faktor yang membingungkan. Secara umum, makanan diet sebenarnya membuat anda menjadi semakin gendut.
Produk-produk diet yang bertuliskan "diet," "low fat," "sugar free," "low calorie," "lite," "light," "low carbs," "lean," dilabelnya, dipenuhi dengan pemanis buatan, sejumlah besar gula, atau bahan tambahan yang sebenarnya malah membuat anda menjadi semakin gemuk.

Ini adalah rahasia dari industri makanan yang tidak ingin diketahui oleh anda. Makanan-makanan tambahan ini sebenarnya meningkatkan selera makan anda, membuat anda ketagihan secara fizikal, dan menjadi semakin gemuk.

7. Berat Badan akan Bertambah Karena Tubuh Anda Banyak Menyimpan Racun.

Racun-racun ini umumnya bersarang di dalam usus dan sel lemak diseluruh tubuh. Saat banyak menyimpan racun, maka tubuh anda akan berusaha untuk mengimbangi jumlah racun ini.

Dan ini akan menyebabkan tubuh anda mempertahankan jumlah air dan meningkatkan jumlah lemak dalam usaha untuk mengimbanginya dengan jumlah racun. Itulah mengapa seiring waktu, orang-orang yang banyak mengambil ubat-ubatan akan menjadi lembik dan gemuk.

8. Berat Badan akan Bertambah Jika Anda Makan Sebelum Tidur.

Saat anda tidur, maka metabolisme tubuh anda akan menurun secara dramatis. Saat anda makan di malam hari, maka makanan tersebut tidak punya kesempatan untuk dibakar sehingga akan mudah untuk ditukar menjadi lemak.

9. Berat Badan akan Bertambah Karena Menumpuknya Hormon Pertumbuhan di dalam Produk Daging dan Susu.

Supply daging dan susu dipenuhi dengan hormon-hormon pertumbuhan. Hormon-hormon ini diberikan kepada haiwan ternak untuk mempercepat perkembangan mereka agar produktiviti dan keuntungannya meningkat. Saat anda mengambil daging dan susu, sama ertinya anda memberikan sejumlah besar hormon-hormon ini ke dalam tubuh anda. Ini mengarahkan pada obesiti, dan ini adalah salah satu penyebab mengapa saat ini, secara fizik, anak-anak menjadi dewasa lebih cepat.

10. Berat Badan akan Bertambah Jika Anda Melihat Diri Sendiri Sebagai Orang yang Obesitas.

Masih ingat penemuan Earl Nightingale yang disebutnya "The Strangest Secret"?

Setelah bertahun-tahun meneliti, dia menemukan bahwa anda akan menjadi apa yang anda pikirkan. Orang-orang gemuk terus memikirkan berat badannya, karena itulah mereka mendapatkan hasil yang tidak diinginkan.

Rabu, 7 Disember 2011

Maut Akibat Gas Beracun

Wehehehhehehehehhe. Maut Akibat Gas Beracun? Di Mana? Gas Apa? Siapa?

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^






^
^
^
^
^
^
^
^
Klik Baca Lagi >>

Isnin, 5 Disember 2011

ABC, alphabet new way..

Some of us learn ABC such as...





But most of the millenium's kids nowadays learn ABC such as...





Sigh..Hrrrmmmm....

Ahad, 4 Disember 2011

Need Some Motivation?

Yesterday Is Not Ours To Recover, But Tomorrow Is Ours To Win Or Lose







(Lyndon B. Johnson)

Isnin, 28 November 2011

Indahnya Hidup Bersyariat


Judul : Indahnya Hidup Bersyariat Modul Fardu Ain Diri, Keluarga dan Masyarakat SEPANJANG HAYAT
ISBN 978-967-5102-30-1
Pengarang : Dato' Ismail Kamus dan Mohd. Azrul Azlen Ab. Hamid
Harga : RM55.00 (Semenanjung Malaysia) RM57.00 (Sabah & Sarawak)
Penerbit : Telaga Biru Sdn Bhd


Isi buku INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT ini merupakan panduan untuk diri sendiri (fardu ain), seisi keluarga, masyarakat dan umat sejagat (fardu kifayah). Ia merangkumi syariat ketika kelahiran, fardu ain kanak-kanak, penekanan pendidikan remaja, hukum-hakam muamalat (jual beli), munakahat (nikah kahwin dan rumah tangga) serta amalan zikir, doa dan adab. Semua ilmu bersumberkan al-Quran dan hadis sahih.

Teknik penyampaian buku ini ringkas dan tepat dalam bentuk carta, jadual dan rajah. Semua doa dan bacaan dan zikir boleh dibaca dan dihafal dengan mudah. Langkah amalan disampaikan mengikut turutan step-by-step. Media fotografi warna penuh digunakan untuk menunjukkan perkara yang realistik.

Buku ini seharusnya menjadi kewajipan untuk dimiliki oleh setiap rumah, pusat sumber, sekolah dan individu.


Pendapat Hiddy :

Melihatkan tajuknya sahaja sudah menunjukkan isi kandungan buku ini bagus dan amat berguna untuk dipraktikkan dalam kehidupan seharian. Sebaga contoh, ilustrasi bergambar mengenai cara pemakaian ihram ditunjukkan satu-persatu. Bukan itu sahaja, penyampaian ilmu juga begitu mudah untuk difahami. HiddyAsri memang mencadangkan buku ini dimiliki oleh setiap Muslimin dan Muslimat (yang berkemampuan) untuk dijadikan panduan dan rujukan mengenai modul fardu ain dan fardu kifayah seperti syariat kelahiran, pendidikan awal kanak-kanak, syariat berkaitan remaja, fardu ain asas (bersuci, solat, zakat dll), munakahat (hukum perkahwinan) dan lain-lain topik yang berkaitan. 

Malahan, penerbit Telaga Biru membenarkan buku ini dijadikan bahan untuk mengisi laman web dan blogspot selain dijadikan sebagai hadiah, bahan rujukan dan modul fardu ain. Apalagi, miliki buku ini! Tak rugi!

Pernah Dengar Bubble Waffle?

Pernah dengar Bubble Waffle ? Waffle ini dikira baru di pasaran Malaysia sekarang. Ayuh warga Malaysia yg nak buat duit! Jom cuba perniagaan Bubble Waffle ni!



Didatangkan dengan 3 perisa utama iaitu Original, Pandan and Coklat, waffle ni berlainan sedikit dari waffle yang biasa. Ya, bancuhan adunannya sama - cuma yang membezakannya adalah perisa, bentuk dan topping tambahan yang pasti menambat selera! Yang menariknya, anda boleh menikmati Bubble Waffle ini pada bila2 masa sahaja kerana ianya manis, lembut dan rangup.



Perhatian!! Anda juga boleh memulakan bisnes ini dengan modal serendah RM690. Klik Bisnes Bubble Waffle untuk dapatkan maklumat mengenai bagaimana memulakan bisnes ini. Mesin bubble Waffle boleh diperolehi dalam 2 jenis iaitu Mesin Elektrik Bubble Waffle atau Mesin Gas Bubble Waffle.


Mesin Elektrik Bubble Waffle

Mesin Gas Bubble Waffle

Apa lagi? Jika anda ingin memulakan perniagaan @ menambahkan pendapatan, sila klik untuk keterangan lanjut. Siapa tahu, mungkin anda usahawan / usahawanita terkenal selepas ini?

Ahad, 27 November 2011

Need Some Motivation?

Well Done Is Better Than Well Said






(Benjamin Franklin)

Isnin, 21 November 2011

Just Wordless : Anak Michael Jackson?

Salah seorang anak mendiang Michael Jackson iaitu Prince Michael sudah meningkat dewasa.Kembali kepada beberapa tahun yang lepas , Prince Michael yang masih budak still nampak comel dan ramai yang pertahankan bahawa Michael Jackson sememangnya bapa kandung kepada anak-anak beliau. Kini , Prince Michael sudah meningkat dewasa , ada awek dan yang terkini, imej beliau mirip selebriti terkenal di Malaysia.   

Siapa dia?


Bertuah sungguh selebriti tersebut sebab anak Michael Jackson tuuu. Kiranya, kalau tak dapat nak jadi seperti Michael Jackson, dapat mirip seperti anak beliau pun sudah cukup. Harus diingat , selebriti ini bukan calang-calang orang.

Siapakah orangnya????

Jeng..jeng..jeng..baca lagi..

Jumaat, 11 November 2011

Nasi Beringin (Muar Mari)

Bahan-bahan untuk penyediaan nasi
Credit to Google Images
4 cawan beras panjang, dicuci bersih dan toskan
6 cawan air rebusan daging (yang sudah disejukkan, please refer kat bawah untuk cara buat stok)*
4 ulas bawang putih, ditumbuk
2 ulas bawang merah, ditumbuk
5 biji buah pelaga
1 sudu teh cengkih
1 sudu teh jintan manis
2 bunga lawang
1 inci kayu manis
½ inci halia muda, ditumbuk
Gula dan garam
2 sudu makan minyak

Cara-caranya
  • Panaskan minyak di dalam kuali besar.
  • Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia, buah pelaga, cengkih, bunga lawang, kayu manis dan jintan manis sehingga naik bau.
  • Masukkan beras dan gorengkan, kacau rata sentiasa, sehingga beras menjadi agak putih.
  • Sejukkan beras tersebut.
  • Masukkan beras yang sudah sejuk kedalam periuk nasi (bersama semua bahan tumis), sukat air rebusan daging, sesuaikan gula dan garam.
  • Masak seperti nasi biasa.
  • Hidangkan bersama lauk seperti sambal tumis udang, kari telur, kari ayam dan rendang daging.

 Bahan-bahan untuk penyediaan air rebusan daging
1 kilo daging/tulang dengan sedikit daging & lemak (dipotong-potong)
2 liter air
1 inci halia, ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
2 ulas bawang merah, ditumbuk kasar
1 inci kayu manis
5 biji buah pelaga
5 biji bunga lawang


Cara-caranya
  • Didihkan air di dalam periuk yang agak besar dan masukkan semua bahan-bahan lain. Biarkan mendidih. Rebus (api kecil) sekurang-kurangnya 3 jam Keluarkan daging/tulang dan tapiskan bahan lain.
  • Sejukkan stok daging tersebut. Daging tu, boleh lah buat masak kicap ke, goreng berlada ke, untuk lauk nasi beringin.

Isnin, 7 November 2011

Buah-buahan yang mempengaruhi tubuh badan kita...


Sebiji Tomato mempunyai empat ruang dan berwarna merah. Hati berwarna merah dan mempunyai empat ruang. Semuakajian menunjukkan tomato adalah makanan asli untuk hati dan darah.



Segugus anggur tergantung seperti bentuk hati. Setiap buah anggur kelihatan seperti sel darah dan semua kajian menunjukkan hari ini bahawa sememangnya buah anggur makanan penting jantung dan darah.



Sebiji Walnut kelihatan seperti otak kecil, hemisfera kiri dan kanan, serebrum atas dan serebrum bawah. Bahkan kerutan atau lipatan pada kacang seperti neo-korteks. Kini kita tahu bahawa walnut membantu membangunkan lebih dari 3 neuron-pemancar untuk fungsi otak.

Rabu, 2 November 2011

Just Wordless : RG2011... New 2011 Honda Civic 9th Gen




Welcome November 2011

Hello..sambutla pagi November 2011 dengan ceria! Ceria!! Aku rasa mcm cepat je aku dh jadi tua..huhuhu..Sekejap je rasa aku berada di dunia blogger ni..Bersempena dengan perubahan pd template, header, signature blog dsb..aku nk memperkenalkan segmen baru dlm blog aku:-

  • Hiddy's Munch : Food review. Of course, klu rs mknn, aku akan komen ttg mknn tu. Aku juga akan share resepi2 terbaek dr ladang..
  • Hiddy's Footsteps : Tmpt best! Aku akan rekomen tmpt2 yg menarik termasuk transport yg sesuai.
  • Hiddy's Library : Book / megazine / apa2 bhn2 bacaan aku akan review. Termasuk reference utk study dsb...
Bukan itu aje, ada beberapa segmen aku mansuhkan terus atau digantikan dgn segmen lain atau ditukarnama ke segmen lain (berapa byk atau da..)..and..ada gak yang dikekalkan.

Aku juga nk remind tentang 300th follower bertuah akan dapat special gift dr aku. Gift apa? Aku akan disclose dr masa ke semasa. Follower yg bertuah tu mestilah follower dr thn ni (2011) bkn thn depan..Sebabnya...remember, I am targetting to have 300 followers in my list by the end of this year. Kalau thn depan, dgn automatiknya gift tu akan terbatal!

Till then.

Ahad, 30 Oktober 2011

New Look Again..

Hi there,

Apa khabar sumer..finally, I have set up a new look of my blog..setelah bereksperimen dgn colour, theme, header, trademark & dsb..maka, terhasillah apa yg korg tgk skrg..simplekan..Well..it really describes me..HiddyAsri suka warna2 yg nmpk lembut and ala2 English cottage gitu.. x dpt nk hias umah dgn style mcm ni, hias blogpn jadila..


regards,
HiddyAsri

Sabtu, 29 Oktober 2011

Just Wordless : Makna Di Sebalik Bunyi Hon Kenderaan

1 x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “HAI”
2 x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”
3 x HON PENDEK - pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit (biasanya kat traffic light time dah hijau tak reti-reti nak jalan)
1 x HON PANJANG - pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan

2 x HON PANJANG - pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE”

4 X atau lebih HON PENDEK - pemandu tu cakap ;
 

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
 
 
 
TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”

Rabu, 26 Oktober 2011

First Hotelicopter in the world - JUST A PRANK?

Pernah dapat email on the above title x? Well, when I do research about the above title.. I was a little shocked. Prank rupenya.. Sabao je le.. Click hotelicopter.













The truth is, they just want to promote the launch of the hotel search engine web site. Nice one, huh?
Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group