Isnin, 30 April 2012

Syukur (*_*)

Hai..hello,

Aku pasti minggu lepas merupakan minggu yg mendebarkan bagi mahasiswa & mahasiswi UiTM. Keputusan utk bdk2 Diploma dh keluarkn? So mcm mana? Naik ke tidak ke graf pencapaian? Bagi yg berjaya, congrats..bagi yg kureng success..usaha & usaha lg. Usaha tangga kejayaan. Rs down dgn keputusan peperiksaan? Buang rs itu jauh2. Jgn dibiarkan lelama. Tkt smgt tu terus-menerus membakar perasaan.

Haa..akupn tdk tkecuali dr perasaan bdebar menunggu keputusan final last week. Alhamdulillah, aku bsyukur sgt2 dgn keputusan yg aku perolehi. Walaupun CGPA aku naik 0.01 sahaja, aku panjatkan kesyukuran terhadapNya. Berbaloi rasanya tak tido bbln2 utk siapkan assignment & study. Aku slalu tanamkan diri, bkn susah nk senang. Tekadkan azam tu utk capai apa yg kt mahu. Insyaallah, Allah mmg mbantu umatnya terutama skali yg rajin berusaha :)

Pejam celik pejam celik, dah Part 5 dh aku. Aku tanamkan tekad, nk blajar lebih bsungguh2 & fokus pd sem depan. Bkn tu aje, aku jg tfikir utk menguruskan masa dgn lebih baik lagi dr sem  lepas. Byk lg kelemahan diri yg perlu diperbaiki. Yg penting, bkn main2. Kerana blaja ni umpama satu perjuangan. Perjuangan yg berterusan. 

Jumaat, 27 April 2012

Cabaran 30 Hari ABC - Day 10

Hello sumer (longlai je bunyi),

Just nk update perubhn berat bdn.

Dgn ini sy mengisytiharkan berat sy 62.8kg. Yea. Berat bdn sy NAIK! Grrrrrr mmg bengang!

Sy dh decide dlm diri, nk abiskn 1.5 botol yg ada. Tapi, klu ada yg bminat.. Sy nk let go sebotol. Hati rs frust!

Khamis, 26 April 2012

10 Sebab Doa Terhijab

"Wahai Ibrahim Adham, Kami telah berdoa kepada Allah tetapi masih tidak diperkenankan-Nya. Beritahu kami, apakah sebabnya?" Ibrahim Adham menjawab, "Terhijabnya doa disebabkan sepuluh perkara....."


  1. Kamu mengenali Allah, tapi kamu tidak menunaikan hak-Nya (perintahNya).
  2. Kamu membaca Al-Quran, tapi kamu tidak beramal dengannya.
  3. Kamu mendakwa iblis itu musuh kamu, tapi menurut hasutannya.
  4. Kamu mendakwa mencintai Rasulullah s.a.w, tapi kamu meninggalkan amalan dan sunnahnya.
  5. Kamu mendakwa mencintai Syurga, tapi kamu tidak beramal untuk mendapatkannya.
  6. Kamu mendakwa membenci Neraka, tapi kamu tidak meninggalkan perbuatan dosa.
  7. Kamu mendakwa mati itu benar, tapi kamu tidak bersedia untuknya.
  8. Kamu sibuk menceritakan keaiban orang lain, tapi kamu lupa keaiban diri sendiri.
  9. Kamu makan rezeki Allah, tapi kamu lupa mensyukurinya.
  10. Kamu mengkebumikan jenazah saudaramu, tapi kamu lupa mengambil iktibar daripadanya.

Rabu, 25 April 2012

Berhenti Aerobik Penyebab Kenaikan Berat Badan?


Salam & slmt pagi. Sbgan drpd topik smlm yg sekejap ada & sekejap x ada yg buat exercise/aerobik. Ada juga ramai org m'yalahkn Aerobik Katanya "kalau saya berhenti aerobik tubuh saya naik mendadak sbb tu saya tak nak aerobik takut naik byk"..... Aduh!!!! Ni lagi parah statement ni... Dia tak sedar yg exercise/aerobik lah yg m'jadikn dia jadi slim, sihat, awet muda & cantik/hensem...Habis yg jadi g...emuk tu bukan aerobik tapi anda SENDIRI!!! yg tahu makan jer.... Cuba bayangkan 1 plastik, asalnya slim tapi jika ditambah air & tambah lagi.... Cuba perhatikan plastik tu akan mengembang, tetapi jika plastik itu dicucuk lubang yg byk sudah pastinya air itu lama kelamaan akan berkurangan... & jika tambah pun tak apa sbb dia sentiasa akan keluar.. So fikir2kan jgn lah menyalahkan exercise tapi anda lah sebenarnya punca PENYAKIT yg dtg... Sayangilah diri anda..

Tips dari,

Selasa, 24 April 2012

Cabaran 30 Hari ABC - Day 7

Hai..

Tetibe nk publish lak. Smlm mkn, genap seminggu. Aku adala rs suar aku longgar, tapi x sure berat turun ke x. Ms ari ke-5 tu adala gak timbang, tapi berat naik agi ada la. Tmenung aku kjap.

Well tindak blsnya lmbt kot. Aku decided nk abiskn sume capsule tu. biasala, aku mcm aku pakai Tabita ari tu, x de perubhn n nk last2 tu baru came up with result (not 100%)!

Anyway, I notice that it works well on my hubby's tummy. Nmpk mcm dh x boroi. Really.. This ABC ni unisex; suitable for male or female.. Hopefully it really works on me sbb alu target ble aku msk new sem, aku dh kurus. Huhuhuhu. Erk, kurus ke nanti?

Sabtu, 21 April 2012

Business Letter - Running A Business (Announcing Change of Address)

Syarikat Perniagaan HiddyAsri
No.22, Jalan Hiddy Asri, 56000 Kuala Lumpur
Tel: 03-22222222, Fax: 03-22222223



17 April 2012



To Our Suppliers,

CHANGE OF ADDRESS

We wish to inform all our suppliers that, from 1 May 2012, we will be conducting our business at our new premises at:

No.223 Jalan HiddyAsri 2
56000 Kuala Lumpur

The telephone and fax numbers are remain the same.

Thank you.


Hiddy Asri
General Manager 



This letter has been edited by me and credit to Minerva 600 Modern Business Letters In English & Bahasa Malaysia (Bilingual Edition).

Jumaat, 20 April 2012

Cabaran 30 Hari ABC - Day 3

Hi all,

Ari ni tetibe je nk update psl product ni. Sejak 2 days ago, aku and hubby mengalami simtom yg sama..KUAT MKN!! Takot tau. Bkesan ke tidak aku mkn ubat ni? Smlm misalnya, bole plak aku amik breakfast Kuey Teow Goreng, dlm kul 3 mkn Nasi Goreng Kampong and dinner mkn nasi agi...Gemok aaarr...Dlm kul 10 plak tu nk supper agi.. Gler ko..testimoni yg aku bc sumer kata tak lalu mkn n rs kenyang..Ohohoho..

Tak pe, mcm Tabita produk dulu..mula2 mmg feel awkwardkan..Aku kene continue pakai mende alah ni agi..Yelah, baru 3 ari mkn, manalah tau elok ke dak tap aku still nk ulas gak.. Mana tau ada readers lain yg simtomnye sama dgn aku, x gitu?

Khamis, 19 April 2012

Need Some Motivation?

If People Are Trying To Bring You Down, It Only Means That You Are Above Them 







(
Unknown)

Mitos Diet


Salam & selamat sejahtera semua... Hari ini saya nak share ttg mitos2 berdiet.. JIKA MAKAN SLPS JAM 8 mlm BERAT BADAN AKAN NAIK"...Fakta ini salah.. Sebenarnya tidak ada apapun "magic hours"....Apa yg penting adalah brp byk kalori yg tlh anda ambil/makan spjg hari.. Jika waktu pagi & tengahri masih lagi blm melebihi had kalori anda ianya tidak akan menyebabkan berat badan anda akan naik...Dan sebenarnya jika anda tak mkn mlm, anda telah pun menolong mepercepatkan proses kenaikan berat badan.. Harap sedikit info ini dpt m'bantu anda....
Tips dr


Rabu, 18 April 2012

Cabaran 30 Hari ABC - Day 1

Hi,

Sebelum ni aku pernah cter kt korgkan..yg aku order produk pelangsingan ni..So, smlm bermulalah cabarannya. Org pompuan ni klu cter psl produk kecantikan mmg laju je reviewnyer ye dak? So, aku received a parcel contains 3 bottles of ABC Acai Berry Product on 16 April 2012. Mmg aku tak tunggu lama dh utk start. Sbb aku target sblm new sem bermula, aku dh dpt figure yg aku nk..

hiddyasri

So, officially 17 April 2012..bermulalah pengambilan ABC Acai Berry utk mengetahui keberkesanannya. Bimbang gak kan..on the day I received the product, mlm tu plak kuar berta ttg rampasan produk pelangsingan. Gabra kau. risik punya risik, rupanya produk dr S****** T*****. Produk tu dibeli dr luar and dipacking di Malaysia. Pastu tauke produk tu claim yg tu brgn depa.. Emmm... Harap2lah acai berry ni x de masalah mcm tu.


Ha... percaya @ tak, aku dpt tarik attention hubby aku utk join mkn softgels ni. Diapn smcm excited ble bc ttg article ABC ni boleh turunkan berat bdn sekurang2nya 6kg dlm sebulan. Dlm diam2, diapn bc page ABC ni kt fb. Kikikiki.. Klakakn? Lelaki slalunya bkn suka..Disebabkn diapn menternak lebihan lemak mcm aku, diapn nk join sama. Ok, cter bykpn x guna, aku nk review sket utk first day mkn ABC ni..


Apa Rasa?

Ok..aku ada amik produk ni pg tadi sblm mkn. emmm..aku tak de rs effect apa2 kecuali aku ada buang air besar (bkn cirit tau). Yg peliknya, aku ni bkn org yg senang membuang tetapi jadi smooth plak, Yg mengherankn, aku x amik plak ubat ber** aku smlm.. Ngggeee..


Aku still rs lapar...Wonder gak org kata x lalu mkn.. Maybe aku baru amik 1st day kot...Anyway, aku gak nk roger korg yg aku tak kan update ttg cabaran ni hari2 unless klu ada apa2 perbezaan spt side effect, timbang berat bdn or etc. Ok? Sbg permulaan, timbang berat dulu:-


as @ 17 April 2012
Aku = 62.5kg
Hubby = 69.5kg

  

Khamis, 12 April 2012

Cabaran 30 Hari Tabita - Last Day

Hye all,

Makanya smlm berakhir suda cabaran produk ni. Apa yg dpt sy rumuskn mengenai Tabita ialah:

• Memutihkan kulit wajah
• Wajah tidak lagi kusam
• Tidak 100% berkesan utk hilangkn jerawat (not to suitable for me)
• Warna kulit sekata (dh x mcm photoshop dh)

This is based on my experience only. Org lain paksi, terbukti menghilangkan jerawat. As for me, mungkin kene pakai dgn Acne Cream. Maybe I'll review it next time ok!

By the way, tadi ansk buah aku ckp, "Putihnya acu. Pakai apa?". Of coursela, TABITA.

Isnin, 9 April 2012

Cabaran 30 Hari Tabita - Day 27

Ok..ok..lupakn cter sedey tadi.. Nk update psl cabaran ni. So, setakat smlm..adk sky komen yg kulit dahi aku licin and putih!! So, dia nk try..

Mmg dahi aku licin but cheeks still ada jerawat. Aku rs btolla kene pakai acne cream dia. Budget x cukup lak sbb brg ni bole thn regenye..

Toner aku tu mcm bole berthn tok minggu ni jek. Nk repeat orderla..

Ahad, 8 April 2012

Cabaran 30 Hari Tabita - Day 26

Hello,

Mcm mana dgn hujung minggu? Pgi mana wei?? Well, I am not planning to go anywhere today and I did not go anywhere yesterday.

Until yesterday, I did not miss my skin routine. Well, adala sikit..Kul 7.30pm baru nk apply daily cream. Kul 12amm Nightly Cream..Hehehhehe..

Guess what?? Hubby kissed my cheeks and forehead. He said, "Putih B".. Wow..rasa bahagia skrg ni. Cantik di mata suami. Korg x nk cuba ke?

Jumaat, 6 April 2012

Cabaran 30 Hari Tabita - Day 24

Hello..just some short entries.

Wah...ari ni rasa tersangat2 mls utk bekerja & berkarya. Smlm mcm tak ingat berkarya kt blog ni.. Extra entries la plak.

Smlmpn I did not miss any of the skin routine. Oh! Smlm I noticed that area mata mengelupas balik. Kt leherpn gatal..

Apa Rasa?

Area jaw dh mcm x de jerawat. My pores still visible. Ingat bole look much lesser. What should I do?

Khamis, 5 April 2012

Cabaran 30 Hari Tabita - Day 23

Hai..x sabar nk cter agi..

Smlm, aku x missed any of the skin routine. Pagi2 tgk kulit pipi kanan mengelupas..Wow..harap2 dpt ilangla segala cela kt pipi ni. Rasanya klu aku apply Acne Cream, korg rasa bole ilang tak? 

Apa Rasa?
Setakat ari ni akuhanya berpuas hati yg Tabita ni bagus utk mencerahkan kulit & bagi kulit sekata. Dari segi hilangkan jerawat, aku tak rasa produk ni sesuai utk semua org. Mcm aku, aku alami masalah jerawat kecil2 masa awal2 pemakaian & diikuti dgn jerawat berselang (kejap sini kejap sana).

Sehingga entry ni ditaip, aku tak guna pula produk dia yg satu ni. Maybe aku patot add extra produk iaitu Acne Cream. Patotkah?

Asam Pedas Utara

http://hiddyasri.blogspot.com
Ari tu masak..sodap!
Bahan-bahannya (utk 2-3 org)


3 ekor ikan kembung (dilumur kunyit)
1 sudu kecil cili kisar (boleh diubah mengikut selera)
4 biji bawang merah (3 biji dikisar & sebiji dihiris)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang timun (dipotong 2 menegak)
3 cawan air
1 keping asam keping
Daun kesum
Secubit garam
Ajinomoto



Cara-cara Membuatnya:-
  • Didihkan air. Masukkan bahan-bahan yang dikisar.
  • Biar seketika. Masukkan pula ikan bersama lebihan air kunyit, cili, timun, asam keping dan daun kesum.
  • Setelah ikan masak, masukkan bawang yang dihiris dan hidangkan panas-panas!

Rabu, 4 April 2012

Cabaran 30 Hari Tabita - Day 22

Hello,

Hahahha...X sabar nk ctre..smlmkn, ms blk keje..Hubby tunggu luar opis. Aku mcm biasala senyum simpol utk suami. Entah mcm mana, dia pandang aku pelik. Aku tanya, "Kenapa?". Dia jwb, "B nmpk putihlh pakai Tabita! Perasan x mak (mentua) tanya ari tu B pakai apa?".

Naik je moto, aku berada di awang2an. Syoknya..tapi, aku have to admit yg kulit aku semakin lembut dan x kusam. As I explained before, jerawat still tumbuh. Cuma spotnya lain2! Oh, yea! Setakat ari ni, skin routine, aku tak broke. Ikut landasan. Maybe sbb dh free dr tension exam..aku jadi rajin plak.

Nevermind, wait for tomorrow's update. Ada gak bende lain yg terjadi :)

Till then.

Selasa, 3 April 2012

Gemok! Gemok!!

Masa berlalu dengan pantas..Aku rasa umoq aku masa mula2 blogging dulu just 26! What a suprise. You'll get matured by your age. That's what people say. Also, you'll get fat by your age..Euuuwww..

Memang aku dh gemok skang ni. Hasil dr mkn jamu kwn aku, aku kurus dlm 2 thn jek. Pastu gemok blk..Anyway, masa penggunaan jamu tu, berat badan aku menurun secara berperingkat and not to forget, bila badan aku naikpn, berperingkat gak. Skrg, aku tak boleh bear dgn berat badan aku. Spnjg hidup aku, aku dpt rasa sekejap jek kurus. Benci betol aku.

Bkn tak bersyukur, tetapi aku rasa kurus boleh buatkan aku jadi lebih healthy. Bile gemok, segalanya aku rs perlahan. Mengah plak tu.. Okay..okay..another reason sbb pompuan mmg nk kurus. Ada aku kisah? Aku jeles dgn siblings yg dgn senag2 bole je sarung baju2 murah yg berada kt pasaran (tgk 3 gmbr org kt atas, tap masa tu aku kurus agi).

Ada ke baju utk org gemok? Bape rege dia? Ada murah, klu ada yg trendy, murah & byk bagitau aku. Klu x de, meh aku tempeleng korg.. Hehehhehe..

Ok..Okk...guys, klu jadi aku akan mulakan cabaran baru. Itupn bergantung kpd stok klu ada @ tak. Cabaran tupn 30 hari gak..Aku akan disclose masa stok dh smpi..Tunggu...Produk ni utk penurunan berat badan.. Ha-ha-ha-..pompuan mmg suka mende2 mcm ni. So, ikut apa yg aku baca, bole turun dlm masa sebulan aka 30 ari.. Sebab tu aku nk wat cabaran 30 ari produk lain.

Anyway, tak bole cter lebih2 takot x jadi.

Till then.

Cabaran 30 Hari Tabita - Day 21

Wah..diam tak diam..dh nk dekat sebulan gak aku menggunakan produk Tabita ni. Setakat ni, rutin aku x miss agi.. Aku akan semakin update sehingga ke hari 30 or should I extend until hari ke 33 sbb dh termiss 3 ari tu? Atau kira dr Day 1 blk? Hahahha Pening2.. Well, I shall continue until 30th day. More than that aku consider article lain yg x termasuk dlm cabaran ni. Hehehehe..

Well, setakat smlm, aku x missed out any skin care routine. Aku ikut btol2. Cuma, aku ubah sket, pemakaian Tabaita siang hari slps bersolat Zohor. Bkn apa, pepagi ramai customer dtg, tktla muka nmpk basi aje.. Klu ptg, kurang sket. So, klu muka berminyak x pe la sgt kot.. Lg 1, aku pg2 aku naik motor, aku risau gak, dgn muka berminyak..asap2 moto menempel kt kulit aku. Aku pgi keje dihantar suami naik motosikal. Takot je la..

So, ada 9 hari lagi cabaran ni nk habis. Rsnya ramai yg x sabar nak tgk perubahan menggunakan Tabita ni kan? Akan ku rumuskan pd hari terakhir cabaran tu nanti ok? Nantikan.. Oh, ye akan menyusul cabaran baru.. Tunggu...

Isnin, 2 April 2012

Cabaran 30 Hari Tabita - Day 20

Hi!!

Welcome Monday Blues!! Hari ni rs tenang jek..hujanla katakan..ditbh plak kemalas2an ari ni...Ok, setakat smlm..mmg aku tak miss skin routine aku..Yg pasti mak mertua tegur..katanya, kulit aku dh ok..Dia gak ada tanya aku pakai apa. Aku just pandang hubby & we both berbalas pandang! Aku rasa jerawat aku silih berganti ada, pastu ilang, pastu ada, pastu ilang kt spot yg berbeza. Tap, aku still rs skincare ni tak work well utk acne problems. For skin fairness, mmg the best!

Jujurnya, aku x nmpk apa2 perubahan pada jerawat ni. Just kulit nmpk agak sekata. Boleh dikatakan, kulit muka & leher dh hampir sama warna dengan dada aku..Ngeee..Bkn apa, klu sebelum ni, kulit aku agak photoshop sket. Maklumlah, muka & leher lain kaler..badan lain kaler...Skrg, aku rs hampir nk sama kalernya..

Ada lagi aku nk cer..kan aku ada miss pakai produk ni 3 harikan? After that aku pakai balikkan? Klu korg nk tau..kulit aku mengalami pengelupasan sama mcm mula2 pakai produk ni... Bukan itu aje, aku gak mengalami simtom gatal2, juga sama mcm mula2 pakai produk ni dulu. Hehhehe..Anyway, harap2 boleh cerahlh kulit aku sama mcm badan.

Anyway, nanti aku upload kulit aku utk lihat perubahan..ok?
Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group