Isnin, 24 Februari 2014

Kos Menukar Clutch Plate Proton Saga BLM

Yea. Mcm tak percaya. Hari ini kita bercerita tentang kos untuk membaiki kereta yg ada masalah dengan clutch plate. Sebulan dua ni mmg aku and hubby dh rasa sudah sampai masanya untuk tukar clutch plate. Disebabkan tanda2nya x obvious agi, kami pakailah juga sampai husband aku kata dia akan ke Kuantan Khamis ni.

Antara tanda2 clutch plate perlu ditukar:
1. rasa keta susah nk gerak bila lepas clutch
2. keta meraung bila bergerak
3. dh lepas service 50,000km

Tup2 ari Sabtu ari tu adik aku ada pakai keta. Dia kata keras gler clutch plate mcm besi karat. Aku ni mcm x sedap ati sbb ari Jumaat tu aku ada drive gak. Lain ketat clutch tu. Takut makin ketat lagi. Keta tu pun dh ada bunyi screet. Bising plak rasanya.

Risau betul aku. Kebetulan hari ni dia off, aku suggest dia pergi workshop tukar clutch plate dgn service skali. Rasanya dh lama tak servis. Last servis adalah sekali selepas warranty keta dh abis. Huh! Teruk betulkan?

Hasil survey husband, anggaran nk tukar dlm RM500. Yea, aku seorg yg sgt cerewet dan agak berhati2. Jadi, semlm habis aku google psl nk tukar clutch plate ni. Anggaran harga yang aku jumpa adalah bermula dari RM300++ hingga RM1000. Gulp! Apa kes rangenya berbeza.

Aku survey dgn kawan aku plak. Katanya, lebih baik beli brg sdr and upah diorg pasang. Anggaran brg dlm RM100. Hmmm..bole la save klu btol harga mcm tu. Upah pasang plak? Hmmm...kawan x dpt nk anggarkan. Survey byk2 kedai katanya.

Ari ni, pagi2 aku dh pesan husband pgi survey clutch plate dekat area Pasar Pudu. Aku keje. Klu x keje, mmg aku ikut and sesi tawar menawar mmg jadi rancaklah. Dia survey2, brg RM300 lebih. Betul ke idok Wallah hualam sbb husband aku ni jenis x reti survey dari sebuah kedai ke sebuah kedai.

Survey2 brg, pastu dia jumpa clutch plate dgn harga RM250 aje. Tanya kwn aku lagi satu, pg kedai sparepart beli clutchplate complete dgn bearing dlm 1 box hrga dia dlm 220-230. Ok la. Mls aku nk paksa2 dia survey, aku srh dia beli je la.

Pastu dia survey plak upah memasangnya. RM180 ke atas. Aku survey dgn kawan lagi. Katanya, upah dia dlm RM80-100. Survey2 smpi ke Serdang. Aku pn malas nk push husband aku sgt sbb penat dia nanti. Tapi klu aku ada, mmg lunyai dia ikut aku survey brg. Kihkihkih

Akhirnya jumpa satu kedai yg nk amik upah RM150 aje. Aku kata ok aje. So, dia proceed. Pung pang pung pang aku kuar duit RM400 utk clutch plate. Aku srh dia service gak keta tu. Ptg sket dia kol kata itu ini rosak (dia klu ke bengkel mmg mcm tu, cepat terpengaruh) and dia fix skali bende2 lain rosak tu. Kosnya RM700 semuanya. Aku dh terbeliak mata.

Rupa2nya, pandai dah dia tawar menawar. Close deal dpt RM565. Tgk, org berniaga. Tukar clutch plate, bearing, service keta dll.. Haaa..selamat..Pandai sungguh nk kaut untung. Tak ke beza RM565 dgn RM700 tu? Ayooo..

Bila fikir2 blk, biarlah dia buat. Keselamatan dia aku utamakan. Ya, Allah sentiasa ada tapi sbg manusia kita kene berusaha menjaga diri sebaik mungkin, bukan?


http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

http://hiddyasri.blogspot.com

6 ulasan:

Tedi berkata...

Betul tu. Master Tedi pun nk tuka clutch disc gak sebab ada bunyi macam zzutttt bila tuka gear 5

Hiddy Asri berkata...

@Tedi bila dh tukar ada problem lg x? Me ada problem gak lps tukar. Bila bwk 80/90kmJ bunyi mengaum mcm kita tak tukar gear. Mmg mcm tu ke? Stress!

Asrul Mira berkata...

TUKAR KAT MANA,,, APA NAMA BENGKEL??
BOLEH SHARE SIKIT

WMH berkata...

Kalau kereta dalam keadaan macam tu biasanya dipanggil clutch slick. Kena jumpa pomen mintak nasihat. Kalau clutch tu dah slick memang kena tukar clutch baru balik sebab clutch plate dan special clutch mungkin tidak ngam. Saya dah ada experience pasal ni sebelum ni. Kalau nak dapatkan kepastian, biar pomen yang test kereta tu.

Joe Dekezza berkata...

Salam.. Ni saya tgh menghadapi masalah yg sama.. Ikut kata pomen RM350 complete semua.. Harap2 selesai lah...

Zoher Mohd berkata...

clutch plate sy keras la.. clutch tak abis pon. tp keras. kaki kiri ni kalo sepak pasu boleh pecah daa...

Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group