Jumaat, 7 Oktober 2011

Bubur Nasi Makanan Laut

Bahan A

½ cawan beras
10 cawan air
4 keping tiram kering, potong dua, rendam & bersihkan
50 gm sotong kering, dihiris halus



Bahan B
 

75 gm hirisan nipis ikan
75 gm udang tanpa kulit
2 camca teh minyak masak
2 cm halia muda, dimayang
2 camca teh Kicap Cair
1 camca teh minyak bijan, garam & lada sulah secukup rasa
2 Kiub Pati Ikan Bilis (Tidak Ditambah MSG)
½ cawan isi ketam masak
1 pokok daun bawang, dihiris halus
1 pokok daun ketumbar, dihiris halus


Cara-caranya
  • Masak bahan A hingga mendidih; kecilkan api dan renih selama 30-40 minit atau hingga menjadi konsistensi bubur. Sementara itu campur bahan B dan gaul rata.
  • Masukkan ke dalam bubur nasi bersama pati ikan dan kacau hingga masak. Masukkan isi ketam dan ketepikan dari api.
  • Hias dengan daun bawang dan ketumbar.

5 ulasan:

Mya berkata...

kenot eat seafud! -_-

Hiddy Asri berkata...

Too bad for you, girl!

CTK berkata...

nk tryla time duk kt umah sewa nti..kt umah mak marah..hahha

fyna berkata...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Paris Lipton berkata...

wahhh mcm best nih...hikkk

Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group