Rabu, 22 Januari 2014

Sundubu Jjigae

Bahan-bahan 

1 biji bawang besar dihiris separuh bulat
5 ulas bawang putih dicincang halus atau diblender
Daging secukupnya
Lala secukupnya
2 sudu besar Kimchi - dicincang sederhana besar
Cendawan Shiitake
1 biji cili besar hijau - dihiris
1 paket Tofu lembut
Daun bawang - dihiris
3 cawan air
Kiub atau stok ikan bilis
3 sudu serbuk cili
Garam
Lada hitam

 

http://hiddyasri.blogspot.com
Version 1: as per above ingredients

http://hiddyasri.blogspot.com
Version 2: no telur and mushroom, letak bebola ayam

Cara-cara Membuat:-
  • Rendamkan lala ke dalam air. Letakkan secubit garam. Biarkan selama 10 minit.
  • Panaskan hot pot, masukkan sedikit minyak dan goreng daging hingga keperangan.
  • Masukkan Kimchi, bawang besar, bawang putih dan cendawan Shiitake. Tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan serbuk cili dan kacau sehingga warnanya sebati dengan bahan-bahan lain.
  • Masukkan air dan stok ikan bilis.
  • Setelah mendidih, masukkan tofu lembut, lala, daun bawang dan cili hijau. Kacau lagi.
  • Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
  • Akhir sekali, pecahkan telur dan masukkan. Biarkan mendidih sehingga 2 minit. Kecilkan api.

Tiada ulasan:

Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group